Politichie

Reacţia MAE cu privire la recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie

COMUNICAT DE PRESAMinisterul Afacerilor Externe a luat notă cu preocupare de recentele declaraţii ale unor lideri marcanţi din Marea Britanie referitoare la posibilitatea impunerii unor măsuri de control al mobilităţii cetăţenilor din unele state europene după 2014.

În acest context, secretarul de stat Luminiţa Odobescu va avea astăzi, 8 octombrie 2012, o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu scopul de a transmite preocuparea părţii române faţă de aceste ultime declaraţii, precum şi faţă de dificultăţile persistente şi din ce în ce mai numeroase întâmpinate de cetăţenii români în exercitarea libertăţii de circulaţie in Regatul Unit.

În paralel, MAE a făcut deja demersuri atât pe lângă oficialii britanici de resort, cât şi pe lângă Comisia Europeană pentru semnalarea situaţiei în care se află cetăţenii români. Ne exprimăm speranţa că toate Statele Membre (SM) vor continua să respecte legislaţia comunitară, iar Comisia Europeană, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, va veghea şi corecta orice abatere. Vom menţine, în continuare, dialogul cu Comisia Europeana pentru a ne asigura ca prevederile Tratatelor sunt aplicate şi cetăţenii români nu sunt supuşi niciunui gen de discriminare.

MAE îşi reafirmă convingerea că principiul liberei circulaţii este unul esenţial pentru buna funcţionare a pieţei unice, consolidarea integrării europene şi relansarea economică a Uniunii. Totodată, MAE subliniază că principiile care stau la baza construcţiei europene nu trebuie subminate, iar coeziunea proiectului european şi solidaritatea între SM nu trebuie afectate, mai ales în contextul actual de criză care afectează toate Statele Membre.

comunicat de presa MAE