Politichie

Intalnire Bogdan Aurescu cu Michael Morrow,director pentru Europa Centrală în cadrul Departamentului de Stat al SUA

visa waiver SUAÎntrevederea secretarului de stat Bogdan Aurescu cu Michael Morrow,

director pentru Europa Centrală în cadrul Departamentului de Stat al SUA

  Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a avut astăzi, 23 ianuarie 2013, o întrevedere de lucru cu directorul pentru Europa Centrală din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Michael Morrow, aflat în vizită la Bucureşti.

 Cei doi oficiali au evaluat stadiul relaţiei bilaterale, cu accent asupra procesului de implementare a Declaraţiei Comune de Parteneriat Strategic pentru secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi cooperării în cadrul proiectului apărării anti-rachetă.

Bogdan Aurescu a subliniat importanţa continuării, de o manieră dinamică, a procesului de operaţionalizare a Declaraţiei, pornind de la rezultatele bune ale primei reuniuni a Task-Force-ului pentru implementarea acesteia, desfăşurată la 31 octombrie 2012În acest sens, a fost menţionată prima reuniune a sub-grupului bilateral de lucru pe probleme consulare, inclusiv pe problematica vizelor, care va avea loc la Bucureşti, la 31 ianuarie 2013, fiind exprimată aşteptarea că activitatea acestei structuri va contribui la accelerarea procesului de acces al României în programul Visa Waiver. De asemenea, a fost subliniată importanţa concretizării unei agende relevante de contacte politico-diplomatice la nivel înalt pentru anul 2013, atât la Washington, cât şi la Bucureşti.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi oficialul american au discutat, totodată, problematica impulsionării, în continuare, a schimburilor economice şi stimulării interesului investitorilor americani pentru piaţa românească. Demnitarul român a reamintit rolul important pe care sunt invitate să şi-l asume, în acest efort, Camera de Comerţ Americană din România (AmCham) şi Consiliul de Afaceri SUA-România (AMRO).

În cadrul discuţiei a fost realizat, de asemenea, un schimb de vederi pe tema stadiului şi perspectivelor de integrare europeană a statelor din Balcanii din Vest.

                                                                                                                                            

Informaţii suplimentare:

 

Michael Morrow este director al Biroului pentru Afaceri Europene din cadrul Departamentului de Stat al SUA, responsabil pentru relaţiile SUA cu Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Liechtenstein, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Elveţia.

Anterior acestei funcţii, Morrow a fost director adjunct al Biroului pentru relaţia cu Rusia şi director adjunct al Biroului Managementul Crizelor din cadrul Departamentului de Stat, şi a activat la ambasadele Statelor Unite ale Americii din Bagdad, Chiang Mai, Gaborone, Varşovia, Moscova şi Lagos.

 

Leave a Reply