Politichie

Atenţionare de călătorie – Serbia&Bulgaria

Atentionare calatorie

MAEAtenţionare de călătorie – Serbia

 

Vă informăm că în perioada 31 ianuarie – 1 februarie 2014, autoritățile locale au emis o atenționare de cod roșu de vânt puternic care poate atinge viteze de până la 120 km/oră pentru regiunea Banatului Central și de Sud (Voivodina) și un cod portocaliu de vânt pentru regiunile Belgrad și estul Serbiei.

 Autoritățile locale au luat măsura interzicerii accesului autovehiculelor de mare tonaj în Banatul Central și de Sud. De asemenea, a fost suspendat și traficul pe Dunăre.

În prezent există blocaje rutiere pe ruta Belgrad-Zrenjanin și pe ruta Pancevo – Vârșet ca urmare a vântului puternic care a viscolit zăpadă, existând pericolul de îngheț și de formare a poleiului.

 Reamintim faptul că, pe teritoriul Republicii Serbia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie, indiferent de condiţiile atmosferice sau de tipul de autovehicul rutier.

Pentru evitarea eventualelor probleme, este recomandat  ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze sau să tranziteze Republica Serbia sunt sfătuiţi ca înainte de a pleca la drum, să consulte paginile de internet ale Ministerului Afacerilor Externe (http://www.mae.ro) precum și pe cele ale Serviciului Hidrometeorologic al Republicii Serbia

(http://www.meteoalarm.rs/eng/meteo_alarm.php).

Atenţionare de călătorie – Republica Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români asupra faptului că pe drumurile din Republica Bulgaria se circulă în condiții de iarnă.

Este recomandat ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

Potrivit informaţiilor făcute publice de către Agenția de Infrastructură Rutieră din Bulgaria, în această perioadă sunt închise traficului rutier trecătorile Zlatishki, Varbishki, Troianski, Tvardishki (pentru mijloacele de transport peste 10 tone), Liulinski (pentru mijloacele de transport marfă), Aitoski (pentru mijloacele de transport peste 20 tone), Vratnik (pentru mijloacele de transport peste 10 tone), Shipka (pentru mijloacele de transport peste 10 tone până la 31.03.2014), Petrohan (mijloacele de transport marfă să nu aibă remorci sau semiremorci).

Temporar, pe întreg teritoriul regiunii Silistra este interzisă circulația pentru toate mijloacele de transport peste 10 tone.

Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite, sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care doresc să se deplaseze pe teritoriul acestui stat sau care tranzitează Bulgaria să nu pornească la drum fără a consulta site-urile de specialitate.

De asemenea, MAE recomandă atât consultarea Ghidului de călătorie pentru iarnă, pus la dispoziţia cetăţenilor în luna decembrie, 2013, cât şi a pliantului şi a spotului aferente acestuia (http://www.mae.ro/node/23896).

 

Leave a Reply