Politichie

Traian Băsescu: “Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele”

ora 19.00 Londra Talk show politic

1.Traian Băsescu, la PRO TV: “Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele”

 

La capătul unei săptămâni foarte agitate pe scena politică şi economică, în care s-a anunţat majorarea salariilor bugetarilor, posibilitatea reducerii CAS dar şi intrarea României în recesiune tehnică, preşedintele Traian Băsescu a făcut o declaraţie neaşteptată: “Funcţia de preşedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinţă a vieţii mele“.

Declaraţia, făcută în cadrul primei emisiuni din noul sezon al “După 20 de ani”, difuzat de ProTV, a fost făcută în contextul în care preşedintele a fost întrebat dacă este posibil ca şi în România să se întâmple ce s-a întâmplat în Federaţia Rusă, respectiv ca fostul preşedinte să devină premier. “Înprima zi în care am plecat de la Cotroceni, plec din viaţa politică. Mi-a ajuns. A fost, cel puţin în ultimii ani, din 2007 până acum, a fost cea mai umilitoare perioadă din viaţa mea”, a declarat preşedintele. Traian Băsescu a răspuns în direct de la Cotroceni întrebărilor lui Cristian Leonte şi ale jurnaliştilor Cristian Hostiuc (“Ziarul Financiar”) şi Claudiu Pândaru (“Gândul”).

Băsescu: Nu mă aştept la niciun câştig electoral din majorarea salariilor bugetarilor

În ceea ce priveşte “reîntregirea” salariilor bugetarilor, preşedintele susţine că aceasta va fi făcută “în niciun caz din populism”, ci pentru a stimula consumul, deci creşterea economică, şi pentru că a fost un angajament luat încă de la momentul tăierii lefurilor, respectiv că această măsură este una “temporară”. Preşedintele a declarat ulterior, întrebat dacă se aşteaptă să câştige Guvernul capital politic în urma acestei decizii, că el consideră că nu se va câştiga nimic. “Eu zic că această măsură nu aduce, electoral, nimic. După trei ani de austeritate dacă îi dai omului ceva ce crede că i s-a luat pe nedrept nu aduce nimic”, a declarat el.

talk show2. Seful PSD Diaspora, deputatul Cristian Rizea, a acuzat faptul ca Daniel Ionita, varul presedintelui PDL Diaspora, William Branza, l-a amenintat cu moartea, dupa ce a tinut sa participe la o conferinta organizata chiar de democrat-liberali.

“Organizatorii deja binecunoscutelor intalniri PDL din Diaspora, puse sub emblema conferintei ‘Sanse egale pentru o Europa unita’, au fost atat de deranjati de prezenta presedintelui PSD Diaspora, Cristian Rizea, singurul reprezentant al opozitiei, incat au recurs la violenta, ceva de necrezut ca ar putea sa se intample in secolul 21 intr-o capitala europeana, in timpul unei dezbateri!

In timp ce a luat cuvantul la conferinta de azi, total neadecvat temei intalnirii, dl. Ionita a mentionat cum ca eu am dezvaluit public acum un an de zile la o emisiune TV, ca el si varul lui au desfasurat afaceri ilegale cu Posta Romana din Castellon. Impins probabil de niste nervi greu de controlat, a urmarit exact momentul cand am ramas singur (lucru usor de observat pe camerele de supraveghere ale hotelului unde a avut loc conferinta), Daniel Ionita, impreuna cu inca un individ, m-a agresat verbal, apoi m-a impins si brutalizat, ca mai apoi sa ma ameninte cu moartea daca mai mentionez vreodata de afacerile lor (ale sale si ale varului William Branza) in mod public”, a precizat Rizea, intr-un comunicat de presa trimis de PSD.

In opinia lui Rizea, actiunea de amenintare care spune ca s-a produs e o tactica a PDL “pentru a ramane la guvernare”.

“Constat ca lupta politica a ajuns prea departe! Ghidati doar de disperarea de a mai ramane la guvernare, PDL-istii nu mai au discernamant si recurg la astfel de actiuni!

Dl. Ionita este cunoscut pentru antecedente penale in Castellon si nu ma surprinde modul in care a actionat. Nu am raspuns la agresiunile acestui individ, pentru ca nu m-am coborat la nivelul lui. Doresc sa mai mentionez faptul ca, in momentul in care a ajuns politia, agresorul a fugit de la fata locului”, a mai spus Rizea.

 

3.Sanse egale pentru o Europa unita” DRP- Departamentul Romanilor de Pretutindeni

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a organizat, în perioada 10-11 martie 2012, cu sprijinul Ambasadei României la Madrid, cea de-a şasea ediţie a Conferinţei „Şanse egale într-o Europă unită”.

Dezbaterile Conferinţei au fost structurate sub forma a şase ateliere de discuţii: organizarea comunităţii româneşti din Spania; identitate lingvistică, culturală şi spirituală în context european; principiile de funcţionare a sistemului de asigurări sociale şi pensii pentru persoanele care îşi desfăşoară activitatea în afara ţării; politici europene pentru protecţia cetăţenilor europeni; exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în Spania şi imaginea românilor din Spania.

La dezbaterile din cadrul Conferinţei au participat, din partea României, domnul Eugen Tomac, Secretar de stat pentru românii de pretutindeni, domnul Ion Vîlcu, Ambasadorul României în Regatul Spaniei, domnul Viorel Badea, preşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din cadrul Senatului României, domnul William Brânză, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de  români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, domnul Koto Iosif, membru al Comisiei pentru comunităţile de  români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, domnul Răzvan Horaţiu Radu, Subsecretar de Stat în Ministerul Afacerilor Europene, doamna Doris Mircea, Director General al Direcţiei Diplomaţie Publică din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, doamna Doina Domnica Pârcalabu, Preşedinte al Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS), doamna Corina Chertes, Director al Institutului Limbii Române, domnul Doru Vasile Ionescu, consilier al Preşedintelui – Director General SRTv.

Din partea autorităţilor spaniole au participat domnul Pablo Gomez Tavira, directorul general pentru imigraţie al Guvernului Comunităţii Autonome Madrid, reprezentant al preşedintelui guvernului regional, Esperanza Aguirre, şi doamna Maria del Corral Tellez, secretar general pentru imigraţie din cadrul Ministerului Spaniol al Muncii.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac a subliniat responsabilitatea românilor de peste hotare de a se implica mai mult în promovarea propriilor interese în statele în care locuiesc, îndemnându-i să solicite constant sprijinul statului român pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă.  Eugen Tomac a precizat, de asemenea, nevoia unei mai bune organizări într-un mediu asociativ reprezentativ, atât în relaţia cu statul român, cât şi în relaţia cu autorităţile statelor gazdă, reiterând deschiderea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de a continua această formă de dialog şi cu românii din alte state.

Domnul Ion Vîlcu, Ambasadorul României în Regatul Spaniei a făcut referire la necesitatea unei mai bune coeziuni şi organizări a comunităţii româneşti din acest stat, subliniind oportunitatea desfăşurării unor astfel de conferinţe în vederea  identificării problemelor cu care se confruntă aceasta.

 

realizatori:

Aurelian Mihai- jurnalist Madrid

Maddie Ancuta Londra

Leave a Reply