Arta de a fi TU

Tacerea mieilor hartuirea online

hartuire onlineTacerea mieilor hartuirea online

Probabil ca fiecare dintre noi a auzit, a vazut sau a vorbit despre acest film.

O tânără agentă practicantă FBI, Clarice Starling este însărcinată cu investigarea unui caz criminalistic deosebit de dificil, „Buffalo Bill“ un ucigaș viclean care produce o serie de crime, ultima ostatică a lui fiind fiica unui senator american. Victimele criminalului căutat sunt femei, de pe care el, din motive necunoscute, desprinde bucăți de piele. Deoarece în investigațiile ei, agenta nu face nici un progres, va recurge la o tactică neobișnuită. La rezolvarea cazului va căuta să folosească cunoștințele lui Hannibal Lecter, un criminal periculos care își devora victimele. Criminalul psihopat Hanibal, care este de profesie psihiatru, poate să se transpună în situația ucigașului urmărit și să prevadă acțiunile lui în viitor.

Clarice îl vizitează pe Hanibal în închisoare, psihopatul se arată cooperant, singura lui condiție este ca tânăra agentă să-i dezvăluie, de fiecare dată, ceva din viața ei privată. În decursul investigației, psihopatul descoperă faptul că agenta Clarice suferă din cauza unei traume psihice. Pe când era copil, Clarice a rămas orfană de tată, care a murit într-o acțiune în calitatea sa de polițist. Ea a fugit de la casa unde era crescută de un unchi, cauza fiind abatorul unde se tăiau miei, pe care ea nu-i poate salva, acestea erau zgomotele neexplicabile pe care le aude ea în fiecare seară înainte de culcare. În decursul investigației, Lecter arată o simpatie față de agenta ambițioasă, Clarice. Psihopatul elimină în mod sângeros doi polițiști care-l subapreciază pe criminal și reușește să evadeze după ce în prealabil a ajutat agenta de a elucida cazul „Buffalo Bill“.

Între protagonștii din acțiune are loc un duel verbal, de un nivel psihologic ridicat. Un indiciu important în rezolvarea cazului este larva unui fluture tropical care este găsită în gâtlejul victimei, sau faptul că victimele sunt numai femei corpolente. Din pielea victimelor ucigașul vrea să-și confecționeze o haină proprie. În cele din urmă Clarice îl va descoperi și împușca pe ucigaș, după care va fi chemată la telefon de Hanibal, care a evadat, pentru a-i spune Claricei că și-a luat un concediu.

Acesta este un film si ca oricare film sau mai bine zis ca orice om care scrie, scriitorul  se inspira din viata de zi cu zi, are o mica informatie pe care o dezvolta.

Am sa va spun si eu o poveste adevarata, care a ajuns la mine. Din motive lesne de inteles nu voi da nume sau locatie, voi spune doar povestea.

” Un blogger talentat, ca multi altii din jurul nostru este detinatorul unui blog, unde evident scrie.

(Acum fiecare dintre noi foloseste internetul, are site-uri preferate, pe care le viziteaza, lasa  comentarii. In general cei care scriu bloguri sunt persoane prietenoase si tin legatura, raspund la comentarii. Este un lucru normal, firesc si de bun simt sa fii aproape de cei care te citesc 

Evident ca exista si pagina de Face Book unde lumea socializeaza, impartasesc gandurile, se leaga prietenii. Stim ca sunt si multe identitati false pe contul de Face Book Nume false, fotografii ale actorilor sau furate de pe net.(n.a)

Toate bune si frumoase. Aproape toti trecem prin asa ceva. Nici o noutate pana acum, nu-i asa?

Pana intr-o zi, cand persoana respectiva a inceput sa primeasca niste mesaje foarte frumoase de la o persoana care  citea cu mare entuziasm cele scrise. Intre cele doua persoane  se leaga un soi de “prietenie” virtuala.

Cand un blogger primeste multe emailuri nu da foarte mare importanta de unde le primeste si in nici un caz nu se apuca se verifice cine trimite mesajele, cine se ascunde in spatele acelui email (o noua adresa se face in 2 minute, de  ce cineva s-ar apuca sa verifice o adresa de email?)

Bloggerul nostru incepe sa fie asaltat de un numar foarte mare de mesaje , care devin din ce in ce mai personale, mai intime, mai intruzive, cu declaratii unele mult prea personale.

La un moment dat se hotaraste sa opreasca corespondenta, ignorand persoana respectiva. Lucrurile se potolesc, parand ca totul intra in normal.

Apar brusc alte mesaje, sub alt nume, alte adrese de email, din ce in ce mai agresive. Hartuirea fiind de data asta evidenta.

Deja bloggerul a devenit suspicios , incercand sa verifice cine se ascunde in spatele acestor mesaje, banuind ca este posibil sa fie aceeasi persoana.

Asta face sa mareasca  masurile de securitate pe blog incercand sa localizeze  mesajele.

Pana cand intr-o dimineata cand si-a deschis emailul si a avut un adevarat soc citind. In  scrisoare respectiva era amenintat  cu moartea, cu litere  mari era scrisa adresa bloggerului  avand si o fotografie atasata: o  persoana moarta, spunand clar: “Urmezi tu”.

Bloggerul  a ramas blocat privind adresa personala scrisa  cu litere mari si amenintarea cu moartea.

A trimis imediat inapoi un email . Din acel moment o avalansa de emailuri amenintatoare sau intors la bloggerul respectiv.

Dupa starea de panica  si soc, a sunat la toate numerele de telefon ale politiei pana a ajuns la biroul de Crima Organizata.

A povestit ce s-a intamplat,a trimis emailurile si s-a pornit o ancheta.

In aceea noapte ca si in urmatoarele,  isteria si teama s-au instalat, crescand masurile de securitate.

Mergea pe strada, tresarind la orice zgomot, orice voce mai ciudata, orice om care se apropia mai mult de persoana respectiva. Nu putea sa doarma, nu putea sa manance, viata i-a fost data peste cap.

Teroarea muta si-a pus amprenta.

Emailurile au continuat pe un  ton amenintator si foarte grav, de data asta fiind vizata si o alta persoana foarte apropia bloggerului respectiv.

Deschiderea emailului fiind aproape o teroare.

Intr-o  zi s-au oprit si totul a reintrat in normal.

Prietenii bloggerului au insistat sa primeasca un raspuns de la politie.

Iar acesta chiar a venit.

Agresoarea in varsta de 18 ani, cu mari probleme psihice.

Daca  ancheta continua pentru hartuire si amenintare cu moartea  se face inchisoare. Aceasta fata isi poate rata cu succes intreaga viata.

Dar aceasta fata are in primul rand nevoie de ajutor specializat.

Si-a acuzat tatal de viol, desi se pare ca provine dintr-o familie frumoasa, stabil si cu parinti care o iubesc.

Am stat si m-am gandit  ce faceam eu la 17-18 ani.

Stiu ca avem doua lucruri in minte: sa invat si baietii.

Ceva este gresit  la tinerii adolescenti din ziua de azi. Lipsa de preocupare, lipsa de atentie a parintilor, a profesorilor fac ca lucrurile sa o ia razna.

Televizorul cu telenovelele si emisiunile facute parca special sa spele creierul (fata respectiva s-a inspirat dintr-o telenovela, din declaratiile facute in ancheta), Face Book  si alte mijloace de socializare nu sunt un bun educator.

Lipsa de control a parintilor este vizibila.

Bloggerul respectiv este una dintre victime.

Am facut ceva mai devreme un research si am vazut ca foarte multa lume  reclama hartuirea online.

Ca si celelalte cazuri de hartuire nici aceasta nu trebuie lasata sau ignorata.

Victima trece printr-un stress  psihic foarte mare, pentru ca nu are nici cea mai vaga ideea cine este hartuitorul: colegul, seful, iubitul, vecinul etc

In fata unui agresor pe care nu-l cunosti, nu stii sa te aperi. Este terifiant cand descoperi  ca stie foarte multe despre tine , dar tu nu stii nimic, nu stii cum sa te aperi, nu stii de unde poate veni, ce poate face si cat de aproape este de tine.

Problemele semnalate cel mai des vizeaza hartuirea si abuzul pe Internet sub toate formele sale – agresiunea verbala, calomnierea, furtul de date personale. Studiile arata ca in Romania exista cea mai mare incidenta a hartuirilor din intreaga Europa. Aceasta, impreuna cu constatarile cercetarii legate de o vizibilitate crescuta a profilelor pe retelelor sociale, duc la o rata crescuta a cazurilor in care datele personale sunt sustrase de pe retelele sociale, postate pe diverse alte site-uri, in contexte defaimatoare, fara acordul persoanelor in cauza.

Hartuirea, cunoscuta drept cyberbullying atunci cand are loc pe Internet, implica folosirea tehnologiilor informatiei si comunicatiilor, cum ar fi mail-ul, telefoanele mobile, site-urile web defaimatoare, blog-urile etc., cu scopul de a ataca in mod deliberat, repetat si ostil un individ sau un grup de indivizi. Hartuirea cibernetica poate consta in trimiterea de e-mail-uri unei persoane care a spus ca nu vrea sa mai comunice cu expeditorul, e-mail-uri care pot contine amenintari, remarci sexuale, incitari la ura, sicanari ale victimelor precum si afisarea oricaror declaratii false care au ca scop umilirea victimei. Amenintarile por fi private, sau publice pe forumuri si grupuri de discutie.

Agresorii cibernetici pot divulga date reale, cu caracter personal, despre victimile lor pe site-uri si forumuri sau pot publica materiale in numele lor cu scopul de a le defaima si/sau ridiculiza. De asemenea, unii agresori pot trimite si e-mail-uri de amenintare si hartuire, in timp ce altii publica barfe si instiga alte persoane la comportamente rautacioase impotriva victimelor.

Cyberbullying-ul poate include:

  • Batjocora repetata a unei persoane
  • Trimiterea de mesaje obscene prin intermediul Internetului
  • Ridiculizarea cuiva prin crearea unui profil sau a unui blog fals, continand informatii umilitoare
  • Trimiterea de amenintari
  • Publicarea online a unor videoclipuri sau poze personale fara acordul persoanei in cauza

Dintre efectele hartuirii amintim:

  • Scaderea stimei de sine si a sentimentului de siguranta
  • Sentimente de frica, suparare, rusine
  • Refuzul de a se prezenta la scoala
  • Cresterea anxietatii
  • Cresterea posibilitatii aparitiei tulburarilor de stres
  • Evitarea activitatilor de grup, retragerea sociala
  • Schimbari in starea de spirit, comportament, somn sau apetit
  • Alimentarea prejudecatilor ce tin de rasa, religie, sexualitate

mai multe informatii pe helpline. un site specializat pe cazurile de hartuire online.

Hartuirea online este o crima.

Oricine poate fi hartuit online: blogger, scriitor, persoana publica, copii, femei maritate sau nu, barbati insurati sau nu, profesori, medici,  toti cei care au activitate online.  Nu conteaza ce face, ce este. Ca si in viata reala unde intalnim hartuire, violuri, pedofilie, jafuri doar ca acum  cineva ne urmareste din umbra.

Aceste servicii nu ar fi existat daca nu ar fi fost  atat de multi “agresori”online.

 

Maddie Ancuta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 comments

  1. Vicky.Babilon

    Am trecut si eu prin asa ceva ,cand am intrat pe net , pe un chat micutz…. m-am speriat ca naiba, am si plans. Un tip nu pricepea neam ca n-am treaba cu el si ca e refuzat. Acum rad,dau ignore sau folosesc optiunile siteurilor in a da viteza la asemenea specimene. Acum….dupa 6ani de net…..

  2. Pingback: Intalnirile online. Scammers, prostituatele si telefoanele cu suprataxa.

  3. Pingback: Te-ai enervat? Numara pana la 10 inainte sa dai un raspuns

Comments are closed.