Politichie

Reuniunea Grupului de lucru româno-american pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor

Reuniunea de lansare a Grupului de lucru româno-american

pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor

 VIZE SUA 

La 31 ianuarie 2013 a avut loc, în organizarea Ambasadei SUA la Bucureşti, prima reuniune a Grupului de lucru româno-american pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor. La reuniune, co-prezidată de Consulul General al SUA la Bucureşti, respectiv de şeful Oficiului pentru Relaţiile cu SUA şi Canada din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei şi Serviciului Român de Informaţii, precum şi oficiali ai Ambasadei SUA.

 

Lansarea activităţii grupului de lucru reflectă continuarea, de o manieră dinamică, a procesului de operaţionalizare a „Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite”, pornind de la rezultatele pozitive ale primei reuniuni a Task-Force-ului pentru implementarea „Declaraţiei Comune”, desfăşurată la 31 octombrie 2012.

Unul dintre principalele obiective ale acestei prime reuniuni l-a reprezentat evaluarea stadiului îndeplinirii, de către România, a criteriilor de acces în programul Visa Waiver, în vederea convenirii principalelor direcţii de acţiune, pe acest subiect, pentru activitatea viitoare a grupului de lucru. A fost salutată, în acest context, scăderea semnificativă a ratei de refuz pe parcursul anului fiscal recent încheiat (de la 22,4% în 2011 la 17% în 2012), ceea ce reprezintă o premisă încurajatoare pentru eforturile care urmează a fi întreprinse, în continuare, în comun, pentru facilitarea includerii României în program.

 

Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de cooperarea bilaterală în domeniul aplicării legii, convenindu-se continuarea acesteia, în aceiaşi parametri de eficienţă de până în prezent.

 

Reuniunile grupului de lucru vor avea o frecvenţă trimestrială.

1 comment

  1. Pingback: Romania continue sa sprijine proiectul gazoductului Nabucco

Leave a Reply