Politichie

Reactii. Lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană a unui satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune

Comunicat MAE privind lansarea de către Republica Populară Democrată Coreeană a unui satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune

racheta-coreena 

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă cu fermitate acţiunea de lansare de către RPD Coreeană a unui satelit folosind o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, la 12 decembrie a.c.

Prin această acţiune, RPD Coreeană a sfidat recomandările şi  apelul comunităţii internaţionale transmise anterior prin care s-a cerut cu fermitate autorităţilor de la Phenian să renunţe la comiterea unui act de provocare la adresa păcii, stabilităţii, securităţii în Peninsula Coreeană şi în lume.

RPD Coreeană a încălcat astfel, într-un mod grosolan, rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care se interzice Phenianului să efectueze orice lansare care foloseşte tehnologia rachetelor balistice şi a ignorat moratoriului încheiat cu SUA la 29 februarie 2012.       

România, pe parcursul mandatului său de Reprezentare Locală a UE la Phenian în semestrul al II-lea 2012, a transmis în mod repetat autorităţilor RPD Coreene, inclusiv prin ambasadorul nord-coreean la Bucureşti, mesaje privind imperativul respectării stricte a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării, cerând ca Phenianul să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asia de Nord-Est.

 

2 comments

  1. Pingback: Forumul Românilor de Pretutindeni

  2. Pingback: Atenţionare de călătorie – Muntenegru

Comments are closed.