Politichie

„Raportul Misiunii ONU privind investigarea presupusei utilizări a armelor chimice în Siria”

Atentionare calatorie

MAE„Raportul Misiunii ONU

privind investigarea presupusei utilizări a armelor chimice în Siria”

Ministerul Afacerilor Externe salută Raportul Misiunii ONU privind investigarea utilizării armelor chimice în incidentele care au avut loc, la 21 august 2013, în zona Ghouta a Damascului, transmis de către Secretarul General al ONU atât către Consiliul de Securitate, cât şi către Adunarea generală a ONU, la 16 septembrie 2013.

Având în vedere concluziile clare în acest sens ale Raportului Misiunii ONU, MAE îşi exprimă consternarea şi profundul regret cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scară relativ largă, inclusiv împotriva civililor, mai ales a copiilor. Totodată, MAE constată, cu deplină îngrijorare, faptul că Misiunea ONU deţine probe clare şi convingătoare potrivit cărora în zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol conţinând agent sarin.

MAE reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a utilizării armelor chimice, pe care o consideră, în orice circumstanţe, ca fiind inacceptabilă şi ca reprezentând o încălcare gravă a dreptului internaţional.

În acest context, probele şi constatările din Raportul Misiunii ONU, coroborate cu celelalte elemente de probă în acest sens făcute publice anterior, conduc la concluzia că elemente ale regimului sirian sunt responsabile pentru utilizarea armelor chimice la Ghouta.

MAE îşi exprimă speranţa că o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU va fi adoptată cât mai curând posibil, în scopul implementării acordului la care SUA şi Federaţia Rusă au ajuns la 14 septembrie 2013 în privinţa cadrului pentru eliminarea armelor chimice în Siria şi care să prevadă măsurile constrângătoare necesare pentru aplicarea acestuia în calendarul convenit la Geneva.

Totodată, MAE speră că prin aderarea Siriei, la 14 septembrie 2013, la Convenţia pentru interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, toate prevederile Convenţiei, inclusiv în ceea ce priveşte identificarea, verificarea şi distrugerea armelor chimice deţinute, vor fi puse în aplicare pe deplin şi fără întârziere în cazul Siriei.

MAE îşi reafirmă sprijinul pentru activitatea Misiunii ONU de investigare, subliniind importanţa asigurării cadrului necesar pentru ca aceasta să poată continua să investigheze în deplină siguranţă toate incidentele faţă de care există suspiciunea utilizării armelor chimice.

 Informaţii suplimentare:

Misiunea ONU de investigare a presupusei utilizări a armelor chimice în Siria a fost constituită prin decizia Secretarului General al ONU.

Raportul prezentat de Misiunea ONU la 16 septembrie 2013 se concentrează exclusiv asupra evenimentelor din 21 august 2013, din zona Ghouta a capitalei Damasc. În conformitate cu mandatul său, Misiunea ONU va continua activităţile de investigare şi în privinţa altor presupuse utilizări de arme chimice în Siria, urmând să prezinte un raport final cât de curând posibil.

Concluziile raportului din 16 septembrie se bazează pe probele culese de Misiune la faţa locului, în Ghouta, precum şi pe declaraţiile supravieţuitorilor şi personalului medical.

Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice şi distrugerea acestora a intrat în vigoare în 1997. Convenţia interzice Statelor părţi să utilizeze, să dezvolte, să producă, să achiziţioneze şi să stocheze arme chimice. Statele părţi care posedă arme chimice trebuie să distrugă stocurile existente, precum şi instalaţiile de producere a acestora. Totodată, Convenţia stabileşte un regim de verificare internaţională, prin declaraţii si inspecţii la faţa locului.

România a semnat Convenţia în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, în 1993, şi a ratificat-o  în 1994.