Politichie

Precizări MAE la declaraţia făcută de secretarul de stat american Hillary Clinton

Precizări MAE

 Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări cu privire la unele ştiri de presă referitoare la declaraţia făcută de secretarul de stat american Hillary Clinton în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Dublin:

 

În discursul prezentat în cadrul reuniunii menţionate,  referirile la România sunt mult mai restrânse decât lasă să se înţeleagă unele ştiri de presă. Astfel, discursul nu s-a referit la situaţia opoziţiei sau la alte abuzuri, ci la „provocări faţă de procesele constituţionale”. România nu (repetăm, nu) a fost asociată, în niciun caz, unei serii de state „ale căror guverne ar fi devenit mai agresive în contracararea opoziţiei”, aşa cum este relatat în mod eronat sau rău intenţionat în unele preluări de presă. În realitate, discursul menţionat citează România astfel: „Sunt din păcate semne de declin democratic” (“democratic backsliding”) în Ungaria şi provocări faţă de procesele constituţionale în România … („challanges to constitutional processes”).

(Discursul secretarului de stat american poate fi găsit la  http://www.state.gov/secretary/rm/2012/12/201606.htm)

 

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că evoluţiile din vara acestui an s-au desfăşurat strict în cadrul oferit de Constituţia României, iar deciziile Curţii Constituţionale au fost pe deplin şi în întregime respectate.

 

Ministerul Afacerilor Externe nu doreşte să comenteze modul tendenţios în care s-a preluat ştirea în unele medii de presă. Ceea ce contează este relaţia specială dintre România şi SUA, parteneriatul strategic România-SUA fiind prioritar pentru România.

 

În egală măsura, MAE atrage din nou atenţia asupra necesităţii respectării deontologiei profesiei de jurnalist, citarea exactă a surselor fiind o precondiţie absolut necesară pentru informarea corectă a opiniei publice.

 

comunicat MAE