Politichie

Ostatici romani in evenimentele de tip armat derulate in zona de est a Algeriei

Ministerul Afacerilor ExterneDeclaraţie de presă  susţinută de Secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, în legătură cu evenimentele derulate în Algeria

În cursul dimineţii de ieri, Ambasada României de la Alger a informat Centrala Ministerului Afacerilor Externe cu privire la desfăşurarea unor evenimente de tip armat în zona de est a Algeriei, la frontiera cu Libia, unde se află un complex petrolier operat de o companie multinaţională.

Potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile algeriene şi misiunile diplomatice acreditate la Alger, a rezultat că un număr neprecizat de cetăţeni din mai multe state, printre care şi România, angajaţi ai companiei, sunt ţinuţi ostatici de iniţiatorii atacului armat.

Urmare informării primite de la Alger, ministrul afacerilor externe a decis constituirea, la nivelul MAE, a Celulei de Criză care se află în contact permanent cu autorităţile române competente. Ambasada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare şi sprijin constituit la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la Alger.

Ambasadorul algerian la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe pentru a stabili cele mai adecvate forme de cooperare.

Având în vedere specificul cazului, precum şi faptul că principala preocupare a autorităţilor române este siguranţa cetăţenilor, în acest moment nu putem furniza detalii suplimentare.

Facem un apel la mass-media, ca de fiecare dată în situaţii de criză, de a trata acest subiect cu înţelegere. Nu este doar un apel formal, chiar este important ca informaţiile difuzate să parvină doar din surse oficiale, pentru a nu periclita formele de sprijin în această situaţie.

Vă mulţumesc mult.