Politichie

ORGANIZAREA SECŢIILOR DE VOT ÎN REGATUL NORVEGIEI

Ambasada Romaniei in NorvegiaINFORMAŢII DESPRE ORGANIZAREA SECŢIILOR DE VOT ÎN REGATUL NORVEGIEI

 

La 9 decembrie 2012 vor avea loc alegeri pentru Camera Deputaţilor şi Senatul României. În cadrul procesului electoral, Ambasada României la Oslo, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România, are un rol strict tehnic de organizare a secţiilor de votare în Regatul Norvegiei. 

 

 

Secţii de votare în Regatul Norvegiei

 

Pentru acest scrutin, în Regatul Norvegiei vor fi organizate două secţii de votare:

 

  1. La Oslo – Secţia de votare nr. 168

Adresa: Ambasada României în Regatul Norvegiei, Oscars Gate nr. 51, Oslo

 

  1. La Bergen – Secţia de votare nr. 169

Adresa: Centrul de Informare al Primăriei Bergen, Rådhusgaten nr. 10, Bergen

 

 

Orarul secţiilor de votare

 

Conform art. 42 alin. (1) din Legea nr. 35/ 2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu modificările şi completările ulterioare, procesul de votare se va defăşura între orele 07:00 şi 21:00 (ora locală).

 

 

Documente în baza cărora se poate exercita dreptul de vot

 

Conform art. 8 alin. (2) din Legea nr. 35/2008, “cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din aceaţarăîn care îşi au domiciliul sau reşedinţa”.

 

Astfel, cetăţenii români care şi-au stabilit domiciliul în Regatul Norvegiei şi deţin paşapoarte româneşti valabile care conţin această menţiune (paşapoarte CRDS) îşi pot exercita dreptul de vot pe baza paşapoartelor respective.

 

Cetăţenii români cu domiciliul legal pe teritoriul României şi reşedinţa în Regatul Norvegiei îşi pot exercita dreptul de vot pe baza paşaportului românesc valabil însoţit de documentul care face dovada reşedinţei în Regatul Norvegiei.

 

Potrivit informaţiilor de care dispunem în momentul de faţă, documentele prin care se poate face dovada reşedinţei în Regatul Norvegiei sunt următoarele:

 

  1. Bostedattest, dovada de domiciliu oficială în Regatul Norvegiei, eliberată de oficiul impozitelor din districtul aparţinător;

 

  1. Oppholdstillatelse, dreptul de şedere oficial în Regatul Norvegiei, care se acordă în urma dreptului de muncă.

 

 

 

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care se prezintă la secţiile de vot organizate în Regatul Norvegiei să se asigure că au asupra lor documentele necesare în vederea exercitării dreptului de vot. De asemenea, recomandăm cetăţenilor români să vină din timp la vot, pentru a evita aglomeraţia în ultima parte a zilei. În conformitate cu decizia BEC, urnele speciale/mobile nu vor putea fi utilizate la secţiile de votare din străinătate la alegerile din 9 decembrie 2012.

 

Precizăm faptul că Regatul Norvegiei, conform legislaţiei în vigoare, face parte din Colegiul uninominal nr. 1 atât pentru Senat, cât şi pentru Camera Deputaţilor.

 

Mai multe informaţii regăsiţi în cadrul secţiunii „Alegeri parlamentare 2012” de pe site-ul MAE român (http://www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012).

 

 

 

 

 

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senatului

vor avea loc la data de 9 decembrie 2012

între orele 07.00 – 21.00

 

Cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la:

  • La Oslo – Secţia de votare nr. 168

Adresa: Ambasada României în Regatul Norvegiei, Oscars Gate nr. 51, Oslo

  • La Bergen – Secţia de votare nr. 169

Adresa: Centrul de Informare al Primăriei Bergen, Rådhusgaten nr. 10, Bergen

Conform art. 8, alin. 2, din Legea nr. 35/2008, „cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului la una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa”.

 

Pe listele electorale suplimentare, utilizate la secţiile de votare din străinătate vor fi înscrişi de către preşedintele secţiei de vot:

 

–          cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care îşi exercită dreptul de vot la una dintre secţiile de votare din ţara în care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa;

–          personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare care votează la secţia de votare constituită pe lângă misiunea diplomatică sau oficiul consular la care îşi desfăşoară activitatea;

–          militarii, poliţiştii şi personalul civil român din instituţiile sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională trimişi în misiune în teatre de operaţiuni din străinătate care îşi exercită dreptul de vot la orice secţie de votare constituită în ţara în care îşi desfăşoară misiunea;

–   candidaţii care se prezintă la vot la o secţie de votare din cadrul colegiului uninominal în care  candidează, alta decât aceea unde sunt arondaţi potrivit domiciliului.

 

NOTĂ:

 

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa într-un stat în care nu există misiuni diplomatice sau oficii consulare ale României şi nu este posibilă organizarea unei secţii de votare îşi pot exprima dreptul la vot în oricare dintre secţiile de votare organizate în statele care fac parte din acelaşi colegiu uninominal.

 

RUGĂM CETĂŢENII CARE SE PREZINTĂ LA VOT SĂ VERIFICE ANTICIPAT ÎNDEPLINIREA ACESTOR CONDIŢII ŞI VALABILITATEA DOCUMENTELOR PERSONALE DE IDENTITATE

 

De trecut opţional, în funcţie de spaţiul disponibil:

 

Mai multe informaţii şi actualizări periodice se găsesc în cadrul secţiunii „Alegeri parlamentare 2012” de pe site-ul MAE: www.mae.ro/alegeri-parlamentare-2012 şi pe site-ul misiunii diplomatice.

 

Pentru alte detalii, vă recomandăm să accesaţi site-ul Autorităţii Electorale Permanente: http://www.roaep.ro/ şi pe cel al Biroului Electoral Central: http://www.becparlamentare2012.ro/

 

Ambasada României la Oslo, 23 noiembrie 2012