Diverse

O tehnica arheologica uimitoare

descoperiri arheologice

Situl de la Glastonbury îţi permite foarte bine să-ţi în­chipui vechile cutume şi tradiţii ale Angliei. Unii susţin că regele Arthur a fost îngropat sub mănăstirea de la Glas­tonbury şi legenda spune că Simon din Aritmathia a adus aici Sfântul Graal şi a plantat un măceş care se poate vedea şi azi.

In 1907, mănăstirea din Glastonbury nu era decât o ruină invadată de buruieni. Statul a cumpărat-o şi a încre­dinţat gestionarea ei unei comisii a diocezci care s-a grăbit să facă săpături. Comisia a încredinţat lucrările Societăţii de Arheologie din Somerset care l-a numit la conducerea săpăturilor pe Frederick Bligh Bond, un arhitect de artă religioasă, cu renume şi originar din Bristol.

Clericii şi ceilalţi administratori nu ştiau că  Bond era membru al Societăţii de Cercetării Psihice, că şi unul din­tre prietenii săi, căpitanul John Bartlett. Amândoi au ho­tărât să exploateze aptitudinile lui Bartlett în materie de scriere automată: intervenţia spiritelor care se vor exprima prin intermediul stiloului lui Bartlett n-ar fi putut decât să faciliteze lucrările.

La 7 noiembrie 1907, orele şaisprezece şi treizeci de minute, a început experienţa. „Ne poţi spune ceva despre Glastonbury? a întrebat Bond. Bartlett, sau mai curând mâna sa, a răspuns prin desenarea lanurilor mănăstirii, in­clusiv menţionarea dimensiunilor. Au urmat nişte mesaje formulate într-un amestec de latină de biserică şi engleză veche pe care ai fi avut toate motivele să le crezi dictate de călugări răposaţi. Bond a fost şocat de mesajele lor, dar a continuat.

Din momentul acela descoperirile au inceput sa vina una dupa alta. Mai intai s-a descoperit o capela neasteptata în transeptul septentrional al mănăstirii, apoi o intrare, o absidă poligonală şi o criptă. Mediile eclesiastice şi arheo­logice aducea numai elogii talentelor arheologice dovedite de Bond. Până în ziua în care a dezvăluit în lucrarea Porţile memoriei modul în care spiritele călugărilor de­cedaţi îl ajutaseră în cercetările lui. Scandalizate, au­torităţile i-au retras postul şi a interzis vânzarea cărţilor lui la librăria mănăstirii.

mai multe articole in Top Secret

Leave a Reply