Politichie

Mesajul ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ocazia Zilei Naţionale a României

1 decembrie- Ziua RomanieiCu ocazia zilei noastre naţionale, 1 Decembrie, doresc să-i felicit pe toţi românii, deopotrivă pe cei care trăiesc în ţară şi pe cei care trăiesc peste hotare. Urez naţiunii noastre să aibă puterea şi viziunea de a crede într-un proiect naţional. Îndemn toţi românii să nu uite, oriunde s-ar afla că ţara lor, România, contează!

 

Contribuţia şi expertiza românească sunt apreciate peste tot în lume. Implicarea noastră în proiectele euro-atlantice face din ţara noastră un partener de încredere la nivel internaţional, iar rolul pe care ni-l asumăm, în cadrul UE şi al NATO,  este unul tot mai vizibil şi mai semnificativ. Sunt convins că avem, ca naţiune, înţelepciunea de a fi uniţi în jurul unui proiect naţional, care să ne inspire zi de zi şi care să ne facă să ne uităm cu mândrie la semenii noştri. 

      

Să folosim acest prilej nu numai pentru a sărbători, ci şi pentru a reflecta la semnificaţia Marii Uniri – forţa unui crez comun care a schimbat destinul unui popor.  Doresc ca fiecare dintre noi să poarte în suflet mândria de a fi român. Cred în forţa solidarităţii şi unităţii naţionale, care poate genera energii creatoare remarcabile, de natură să ducă la îndeplinirea dezideratelor naţionale.   Să urmăm exemplul pe care l-au dat la 1 decembrie 1918 înaintaşii noştri, românii şi reprezentanţii lor politici, cei care au realizat România Mare – un exemplu de viziune şi de unitate, un model demn de urmat pentru societatea românească de azi.

 

O Românie puternică, prosperă, nu se poate realiza decât prin unitatea românilor de pretutindeni!

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Parada Militară dedicată sărbătoririi Zilei Naţionale a României – ora 11.00, Piaţa Arcului de Triumf, Bucureşti

 

Ministerul Afacerilor Externe a omagiat  pe data de  30 noiembrie, Ziua Românilor de Pretutindeni, instituită prin Legea nr. 299 din anul 2007, adoptată de Parlamentul României, la iniţiativa ministrului afacerior externe, Titus Corlăţean şi sărbătorită în mod simbolic, de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, ca o formă de recunoaştere a importanţei pe care statul român o acordă comunităților de români care trăiesc  în afara granițelor țării.

 

Se împlinesc cinci ani de când, la data de 30 noiembrie, de ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, sărbătorim în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni. Printr-o fericită și, în același timp, semnificativă coincidență, această zi precede marea sărbătoare a românității, Unirea cea mare de la 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Doresc să adresez cu acest prilej tuturor celor al căror nume este patronat de Sfântul Andrei un călduros La mulți ani! De asemenea, doresc să invoc figura luminoasă a Sfântului Andrei, Apostol al românilor, într-un gând bun adresat tuturor românilor care trăiesc astăzi în afara granițelor țării, pe toate meridianele lumii. Fie ca Ziua Românilor de pretutindeni să ne adune pe toți între fruntariile simbolice ale unei Românii pe care o purtăm cu toții în sufletele noastre, oriunde ne-am afla! ”, a declarat ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean.

 

Ca națiune modernă, înscrisă în concertul European și în dinamica epocii globalizării, România își consideră conaționalii de pretutindeni drept parte integrantă a poporului român, atașați profund idealurilor democratice și de prosperitate ale României. De asemenea, comunitățile românești din afara granițelor țării, marile comunități de români din statele Uniunii Europene, dar și acelea din SUA, Canada sau de la antipozi reprezintă un vector activ și puternic de promovare a imaginii României în lume, a valorilor și competenței românești ca aport semnificativ la patrimoniul universal de valori.

 

 Titus Corlăţean