Politichie

MAE condamnă testul nuclear nord-coreean

TEST NUCLEAR COREEAComunicat de presă

MAE condamnă testul nuclear nord-coreean

 

  

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare şi condamnă cu fermitate testul nuclear efectuat de către Republica Populară Democrată Coreeană la data de 12 februarie 2013, cu ignorarea mesajelor de îndemn la reţinere transmise de către comunitatea internaţională.

 

Prin această acţiune, RPD Coreeană a încălcat rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU prin care s-a solicitat autorităţilor de la Phenian să renunţe la programele balistice şi de arme de distrugere în masă, revenirea imediată în cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT) şi Acordului de garanţii încheiat cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), precum şi reluarea, fără precondiţii, a negocierilor hexapartite privind programul nuclear nord-coreean.

 

În acest context, România continuă să fie profund preocupată de persistenţa lipsei de cooperare a RPD Coreene cu AIEA. MAE solicită autorităţilor RPD Coreene să respecte toate rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi să se abţină de la orice acţiune care afectează pacea şi securitatea în regiunea Asiei de Nord-Est, cu  îndeplinirea strictă a angajamentelor internaţionale asumate pe linia neproliferării.