Politichie

MAE condamnă atacul împotriva unei tabere ONU de protecţie a civililor din Sudanul de Sud

atac asupra unei baze ONU

atac asupra unei baze ONUMAE condamnă atacul împotriva unei tabere ONU de protecţie a civililor din Sudanul de Sud

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda preocupare în legătură cu atacarea, la 17 aprilie 2014, a taberei de protecţie a civililor a Misiunii ONU în Sudanul de Sud (UNMISS) din localitatea Bor, de un grup de persoane înarmate, care s-a soldat cu morţi şi răniţi în rândurile civililor sud-sudanezi aflaţi în tabără şi ale personalului UNMISS.

 Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă compasiunea faţă de persoanele rănite şi transmite cele mai sincere condoleanţe membrilor familiilor victimelor acestui atac.

 Ministerul Afacerilor Externe cere autorităţilor din Sudanul de Sud să ia măsurile necesare pentru asigurarea securităţii persoanelor refugiate ca urmare a conflictului intern din această ţară.

 În conformitate cu sprijinul constant pentru respectarea dreptului internaţional, Ministerul Afacerilor Externe sprijină orice iniţiativă care va conduce la deschiderea unei anchete internaţionale asupra acestui atac soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi, care va permite aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi.

 Informaţii suplimentare:

 În ultimele luni, în Sudanul de Sud, ţară apărută pe harta lumii în anul 2011, a izbucnit un conflict intern între grupurile etnice majore din care provin preşedintele şi vicepreşedintele acestei ţări.

 Ca urmare a luptelor între grupările armate rivale a crescut numărul persoanelor refugiate iar Misiunea ONU în Sudanul de Sud a trecut la organizarea unor tabere de protecţie a persoanelor refugiate.

 Atacarea civililor constituie o crimă împotriva umanităţii iar atacarea personalului unei misiuni de menţinere a păcii a ONU este o crimă de război.

Leave a Reply