Politichie

Intre amatorism, manipulare si saracie

traian basescu2011
Preşedintele Traian Băsescu se declara, în urmă cu numai un an, un admirator al SMURD, Emil Boc se simţea onorat să-l felicite pe doctorul Raed Arafat, Gabriel Oprea mulţumea pentru activitatea oamenilor minunaţi iar ministrul Internelor de la acea vreme, Vasile Blaga remarca modelul de colaborare inter-instituţională oferit de SMURD.

Traian Băsescu: “Împlinirea a 20 de ani de înfiinţarea SMURD la Tg. Mureş îmi oferă plăcutul prilej de a felicita echipa SMURD pentru realizările şi profesionalismul dovedite de-a lungul acestor ani de activitate. Vă mulţumesc pentru contribuţia semnificativă pe care SMURD a avut-o în sistemul sanitar românesc de-a lungul acestor două decenii.”

Emil Boc: “SMURD a împlinit 20 de ani. De Profesionalism. De Civism. De Omenie. SMURD a început cu o idee şi cu o inimă mare – aceea a doctorul Raed Arafat – omul care a crezut dezinteresat în români şi în dreptul lor la o asistenţă sanitară modernă. SMURD a devenit povestea de succes a acestor ani poate şi pentru că este şi a fost o idee autentică şi vie.”

Vasile Blaga: “Munca în echipă pe care o desfăşoară lucrătorii SMURD, cadre medicale şi lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, deopotrivă, reprezintă un model de colaborare inter-instituţională în efortul permanent de salvare de vieţi omeneşti.”

Gabriel Oprea: “Împlinirea a două decenii de la înfiinţarea primului Serviciu Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare reprezintă pentru mine personal şi pentru Armata României un plăcut prilej de a aprecia şi de a mulţumi pentru activitatea desfăşurată de aceşti oameni minunaţi aflaţi în linia întâi a salvării vieţii semenilor lor.”

2012 ianuarie

Traian Basescu
“Daca este vreun dusman mai mare al aparitiei unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat.”

Raed ARAFAT
“Am facut bine dandu-mi demisia. Astfel, ma pot exprima liber”.

Raed Arafat a demisionat, saptamana trecuta, din functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, in urma nemultumirilor privind noile prevederi referitoare la medicina de urgenta din proiectul Legii sanatatii si ca urmare a criticilor formulate la adresa lui de catre presedintele Traian Basescu.

Romanii privesc neputinciosi la acest conflict. Dar cuprinsi de empatie pentru medicul Raed Arafad care a pus bazele si dezvoltat serviciul SMURD, devenit victima datorita agresiunii fara logica a presedintelui Traian Basescu, se solidarizeaza si ies in strada pentru sustinerea acestuia.  Pe langa lozincile pro Raed Arafat, apar la scurt timp si lozincile anti guvern si anti Basescu. Romanii simt din plin indolenta, umilinta, saracia. Asa ca scanteia tinde sa se transforma in flacara. Romanii se unesc de data asta si ies in strada. Miscarea ia amploare, reamintindu-ne de decembrie 1989.

Dar brusc se insinueaza si opozitia care incepe sa vorbeasca si sa ceara alegeri anticipate.

In acest timp presedintele Traian Basescu tace, se ocupa de studentii pe care i-a invitat in urma cu 2 saptamani sa ocupe cele 3 posturi de consilier de la palatul Cotroceni.

Ignora strigatele celor de afara sau cel putin se face ca nu le aude. Nu iese la declaratii asa cum ar fi facut orice alt presedinte al unei tari democrate, pentru ca

17 ianurie 2012

Omul pentru care romanii au iesit in strada se intoarce la Sanatate. Boc: “Raed Arafat revine in minister pe postul detinut anterior”

Doctorul Raed Arafat va reveni in Ministerul Sanatatii pe postul de subsecretar de stat, decizie luata in urma unei discutii pe care acesta a avut-o si cu presedintele Traian Basescu, a anuntat premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

S-a rezolvat problema conflictului si anume demisia lui Raed Arafat, desi probleme de saracie, coruptie, umilinta, birocratie raman.

Aceasta saptamana este decisiva. Manifestatiile se vor opri sau vor continua.  Initial s-a avut un motiv bine definit. Dl Raed Arafat s-a intors. Manifestatiile continua. Romanii nu mai pot indura saracia, umilinta, nesimtirea politicianului roman.

Privesc spre politicianul roman si incerc sa gasesc o logica a evenimentelor.

Iar asta ma duce spre  tehnica de manipulare a maselor.

Pentru ca as vrea sa pot intelege despre ce este vorba: amatorismul politicianului roman?. Dar se pare ca nu sunt atat de amatori pe cat vor sa para. Sa fie doar manipulare? Suntem niste marionete? Campania electorala s-a lansat deja?

“Violul multimilor” prin intermediul publicitatii si al propagandei politice

Un vechi banc spunea ca daca cineva l-ar fi intrebat pe cainele lui Pavlov ce crede despre stapanul sau, acesta ar fi spus: “Iata ce reflex conditionat i-am creat. Cand se aprinde beculetul imi aduce de mancare.” Pavlov a demonstrat existenta unui tip de reflexe conditionate numite intarziate, prin care putea determina aparitia unui anumit comportament, in absenta stimulului original care crease conditionarea, dar care fusese asociat cu alti stimuli.

Extrapoland la fiinta umana experimentele facute de Pavlov pe caini, studiul starilor nevrotice ne demonstreaza faptul ca aceste stari negative sunt adesea conditionate de dezechilibre care se instaleaza la nivelul sistemului nervos ca urmare a unei suprasolicitari la care este supus subiectul. Pe baza acestui principiu se bazeaza si psihologia publicitatii.

Prin intermediul publicitatii se urmareste influentarea omului obisnuit – numit consumator, prin declansarea unor reflexe conditionate in sensul dat de cel care face publicitatea prin intermediul sugestiei. Publicitatea incearca sa creeze celui caruia i se adreseaza o nevoie prin utilizarea unor scheme de reflexe conditionate abil ascunse.

Sub masca unui caracter informativ, publicitatea urmareste mai mult sa “frapeze” decat sa convinga, sa sugestioneze mai mult decat sa explice. Apoi apare obsesia si nevoia stringenta de a avea acel lucru caruia i se face publicitate, chiar daca cel manipulat nu este constient de aceasta si, mai ales, nu are nevoie de lucrul respectiv.

Publicitatea, ca si propaganda politica care se adreseaza maselor, speculeaza intens faptul ca nivelul intelectual al maselor de oameni este destul de scazut. In consecinta, utilizeaza doua principii importante: prin repetitia nesfarsita a acelorasi sloganuri, imagini, sonoritati ritmice obsedante, se creeaza o stare de oboseala mentala, care este propice supunerii la vointa celui care a initiat acest proiect; al doilea principiu consta in faptul ca majoritatea oamenilor sunt inclinati sa creada in lucrurile pe care le-ar dori realizate, chiar daca acestea nu au la baza nici o motivatie reala, ci sunt doar de factura emotionala. Ne aflam astfel in fata unei adevarate imposturi psihice, un adevarat viol psihic exercitat asupra individului si a maselor de oameni.

Atunci cand un ziarist scrie un articol politic, cand un om de stat semneaza un decret, cand un cetatean depune un buletin de vot in urna, cand adversarii politici se cearta si se ataca reciproc, toate aceste acte, fara exceptie, nu sunt altceva decat reflexe conditionate de diverse grade. Iata ce spune Serghei Ceahotin: “Ceea ce caracterizeaza cu adevarat epoca in care traim este mai degraba o descrestere a influentei reale a colectivitatii asupra vietii publice; ele devin mai degraba instrumente docile in mainile dictatorilor si chiar ale uzurpatorilor care, folosind pe de o parte o cunoastere mai mult sau mai putin intuitiva a legilor psihologice si pe de alta parte dispunand de formidabilele mijloace tehnice pe care le are astazi statul modern, nelasandu-se impiedicati de nici un fel de scrupule morale, exercita asupra indivizilor care compun un popor o actiune eficace pe care am prezentat-o ca fiind un veritabil viol psihic.

Altfel spus, acestia sunt fara incetare violati psihic. E firesc ca, din cand in cand, sa fie obligati sa recurga la manifestatii zgomotoase, in care exploateaza si fac sa se dezlantuie fortele inerente multimilor.” Acest lucru – la care se refera Ceahotin in cartea sa “Violul multimilor prin propaganda politica” – se explica prin faptul ca daca un reflex conditionat nu este “reimprospatat” din cand in cand, el isi pierde din eficacitate; atunci e nevoie de evenimente exterioare (pentru aceasta au fost create “socurile viitorului”) care sa determine reaparitia sentimentului de frica, de exaltare sau chiar de debusolare pentru ca lantul cu care erau inainte legati acesti “sclavi psihici” sa se stranga si mai tare.

O alta premisa pe care se bazeaza unele tehnici de manipulare este aceea ca numai o parte dintre oameni au capacitatea de a intelege si de a observa ceea ce se petrece, spre deosebire de majoritatea, care isi formeaza doar opinii superficiale si trecatoare; asa stau lucrurile in privinta tuturor problemelor societatii. Reiese astfel ca irationalitatea este predominanta la nivelul constiintei publice.

Manipulatorii au profitat de aceasta constatare pentru a submina si distrage atentia oamenilor de la perceperea starii reale de fapt. Cu cat devin mai complexe problemele societatii industriale moderne, cu atat este mai usor sa se introduca diversiuni tot mai mari, astfel incat s-a ajuns in situatia absurda ca opiniile absolut nefundamentate ale maselor, create de niste manipulatori abili, sa dobandeasca aparentele unor realitati stiintifice.

“O minciuna repetata de o mie de ori ramane o minciuna, o minciuna repetata de un milion de ori devine un adevar”. Goebbles

Avem multe intrebari inca fara raspuns, dar stim cu certitudine niste adevaruri. Romanii sunt saraci, nemultumiti, umiliti, abuzati. Iar asta trebuie sa se schimbe. Romania este o tara democrata. Romanii au dreptul sa traiasca si sa fie respectati ca in orice alta tara democrata. Este un drept nu un favor.

 

Maddie Ancuta