Politichie

Intalnire Titus Corlăţean, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington

Ministerul-Afacerilor-Externe-al-RomanieiConvorbiri oficiale ale ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington

UPDATE 17.00 Londra

Comunicat de presă

Consultări ale secretarului de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington

Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a avut, astăzi,13 martie 2013, consultări cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington. Consultările au avut loc în contextul vizitei la Bucureşti a ministrului britanic, efectuată la invitaţia ministrului român al afacerilor externe.

Discuţiile s-au axat pe dimensiunea bilaterală a relaţiei româno-britanice, cât şi pe dezvoltarea palierului strategic dintre cele douăstate.

Cele două părţi şi-au exprimat dorinţa de a avea o cooperare cât mai bună în contextul liberalizării pieţei britanice a muncii, începând cu 1 ianuarie 2014, cât şi al preconizatei reforme a sistemului de protecţie socială din Regatul Unit.

Oficialii au avut un schimb de opinii referitoare la exercitarea de către România a viitoarei preşedinţii a Procesului de Cooperare în Sud-Estul Europei (iunie 2013 – iunie 2014). Un accent deosebit s-a pus asupra modalităţilor prin care partea britanică va putea sprijini eforturile româneşti de consolidare a parcursului european al statelor din Balcanii de Vest.

Cele două părţi au decis să-şi extindă cooperarea bilateralădin perspectiva europeană, cu accent pe un posibil schimb de experienţă vizând dezvoltarea sectorului serviciilor financiare. Un exemplu în acest sens poate fi utilizarea expertizei britanice pentru valorificarea Bursei de Valori Bucureşti la deplinul său potenţial, care să reflecte corespunzător anvergura economică a ţării noastre.

Totodată, a fost evocată cooperarea privilegiată între militarii români şi britanici în teatrele de operaţii, în mod particular în Afganistan. A fost subliniată preţuirea părţii britanice pentru activitatea contingentului român în ISAF, David Lidington apreciind sprijinul pe care România îl acordă luptei împotriva terorismului. În context, s-a convenit întărirea colaborării relevante între România şi Regatul Unit.

Cele două părţi au trecut în revistă evoluţiile politice şi economice din plan european, precum criza datoriilor suverane, întărirea competitivităţii Uniunii şi Agenda de Creştere economică. A fost evocatănecesitatea păstrării unui echilibru între consolidarea fiscală şi creşterea durabilă la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, s-a discutat pe marginea utilităţii identificării, la nivelul UE, a unei noi direcţii de restabilire a economiilor şi de înscriere a acestora pe o traiectorie economică pozitivă.

 

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut astăzi, 13 martie 2013, la Bucureşti, convorbiri oficiale, cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit, David Lidington.

Discuţiile au vizat atât relaţia bilaterală, cât şi agenda europeană şi internaţională. Ministrul Titus Corlăţean a evocat relaţia privilegiată dintre România şi Regatul Unit şi comunitatea de interese la nivel european şi global.

Cei doi oficiali au subliniat interesul pentru valorificarea cât mai eficientă a oportunităţilor de cooperare oferite de Parteneriatul Strategic dintre România şi Regatul Unit, inclusiv în cadrul Uniunii Europene.

Ministrul Lidington a evidenţiat dinamica crescătoare a schimburilor economice dintre cele două state, o evoluţie care trebuie menţinută şi intensificată. Ministrul Titus Corlăţean  a subliniat, în acelaşi timp, că această dinamică a fost posibilă în contextul apartenenţei ambelor state la Uniunea Europeană, care presupune o Piaţă Unică dinamică.

Şeful diplomaţiei române a arătat că „Piaţa Unică a UE reprezintă, însă, mult mai mult decât comerţ, un ingredient esenţial al Pieţei Unice este libertatea de circulaţie, care, sub aspectul circulaţiei lucrătorilor se află în centrul unei campanii negative, în Marea Britanie, în ultima perioadă”. Ministrul român a atras atenţia asupra potenţialelor efecte negative ale campaniei de presă britanice duse împotriva liberalizării complete a pieţei forţei de muncă, în principal asupra imaginii cetăţenilor români aflaţi în Regatul Unit.

Cu acest prilej, ministrul David Lidington a reconfirmat angajamentul ferm al Regatului Unit de a liberaliza complet piaţa muncii pentru lucrătorii români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. În acest context, oficialul britanic a asigurat că reforma preconizată a sistemului de asigurări sociale din Regatul Unit va viza, în mod nediscriminatoriu, toţi cetăţenii europeni, inclusiv pe cei britanici.

De asemenea, au fost abordate subiecte de actualitate aflate pe agenda europeană, precum viitorul Uniunii Europene, extinderea și politica de vecinătate a UE, cu accent pe statele din Balcanii de Vest și Republica Moldova, cei doi miniştri subliniind sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Pe agenda convorbirilor s-au aflat şi subiecte de ordin internaţional, precum situaţia politică şi strategică din Afganistan, Siria, Procesul de Pace în Orientul Mijlociu. Un aspect de interes comun pentru România şi Regatul Unit este reprezentat de riscurile de securitate la adresa Europei, precum terorismul, lupta contra traficului de persoane şi criminalitatea transfrontalieră, inclusiv cea informatică. În cursul convorbirilor a fost totodată reliefată oportunitatea intensificării solidei cooperări în cadru bilateral şi european pentru combaterea acestor riscuri.

 

1 comment

  1. Pingback: Comunicat de presă pentru meciul Chelsea-Steaua Bucureşti

Leave a Reply