Romani in lume

Gigi Dinut-student si dezvoltator “touch-less” in Londra

student LondraGigi Dinut a ajuns in UK in septembrie 2011, imediat dupa terminarea liceului. A decis sa isi cladeasca aici un viitor, departe de prieteni, departe de o lume in care a crescut si s-a format.

 “Deocamdata nu pot sa ma declar decat multumit de sistemul de invatamant britanic si de viata de student de aici. Bineinteles, sistemul nu este unul perfect, avand multe aspecte care ar putea fi imbunatatite sau chiar schimbate complet, insa oportunitatile pe care le ofera sunt incomparabile cu cele ale sistemului de invatamant romanesc.

 Imi plac oportunitatile oferite studentilor atat in timpul facultatii, cat si la terminarea studiilor. Imi place viata de aici suficient de mult incat sa raman? Probabil ca nu, desi nici in Romania nu imi doresc sa ma intorc. Mai am aproximativ un an sa ma decid ce o sa fac dupa facultate si probabil ca o sa incerc o tara mai calduroasa”.

 Gigi Dinut a  creat si dezvoltat un produs care experimenteaza o noua metoda de a interactiona cu obiectele, “touch-less”, si care, pe scurt, reprezinta un panou LED intesat cu senzori de miscare infrarosu si care poate fi programat sa reactioneze la miscare in orice fel doreste utilizatorul. Tehnologia nu este neaparat una noua, insa modalitatea in care este folosita este foarte putin intalnita. Pentru mai multe detalii vizitati http://interactiveled.blogspot.ro.

 “ Planurile mele de viitor sunt relativ simple, insa nu asa de simplu de implinit. Ideal ar fi sa reusesc sa imi pun pe picioare o mica companie in domeniul design-ului de electronice de larg consum in UK care sa imi permita sa o conduc fara a ma obliga sa fiu permanent in UK.

Peste 10 ani e greu de spus unde ma vad. Sper ca planurile mele cu un mic business in electronice sa reuseasca si chiar sa se extinda pana atunci si sa imi permita stilul de viata pe care o sa mi-l doresc la vremea respective”, ne povesteste Dinut.

 Romania nu este o atractie pentru viitor

 “ Nu, nu imi e dor de tara dar, da, imi e dor de prietenii din tara. Mi-as dori sa ma intorc, insa cu siguranta nu o sa ma intorc definitiv sau sa lucrez in Romania, pentru ca nu cred ca ar putea sa imi satisfaca “nevoile” si sa imi permita in acelasi timp sa am o viata inafara orelor de lucru.

 Restrictiile pe piata muncii in UK – un subiect delicat

 “ E un subiect foarte delicat si care nu cred ca are un raspuns corect. Pe de o parte, ii inteleg pe englezi ca vor sa restrictioneze accesul est-europenilor pe teritoriul lor pentru ca daca, spre exemplu, un cleaner englez nu lucreaza sunt 10-12 lire pe ora, unul roman o face cu mare placere pentru 7 lire pe ora si prin urmare, toate domeniile in care reusesc sa se “infiltreze” muncitorii cu pretentii mai mici sunt amenintate de o scadere destul de dramatica a salariilor, lucru care englezilor nu le convine, ei fiind invatati cu un anumit stil de viata. Pe de alta parte, UK face parte din UE si ca toti ceilalti, ar trebui sa se supuna acelorasi reguli si sa ofere aceleasi drepturi tuturor si ar trebui sa inteleaga ca nu pot sa ia doar avantajele din apartenenta la UE, ci ar trebui sa isi asume si anumite dezavantaje, chiar cu riscul de a “supara” populatia britanica. Cum ziceam, nu e un subiect care are un raspuns corect si cu siguranta nu are o rezolvare simpla”, mai spune Dinut.

 “Momentam, viata mea de student in Londra e haotica si foarte ocupata si din pacate nu numai cu distractii, cum speram la inceput. In timpul saptamanii lucrez undeva la 10-12 ore pe zi in laborator si particip la cursuri, iar weekend-urile mi le pretrec in trei moduri: ma relaxez si dorm mult ca sa recuperez, mai ies cu colegi/prieteni sau continuu sa lucrez la ce nu am apucat sa termin in timpul saptamanii. Sincer, nu simt nicio diferenta pentru faptul ca sunt roman, iar singurul lucru care m-a deranjat vreodata a fost modul in care sunt tratate aplicatiile pentru Yellow card si faptul ca am pierdut un job destul de bunicel de weekend pentru faptul ca “responsabilii” nu pot fi deranjati sa isi faca treaba asa cum trebuie”.

 mai multe articole Romani in lume

 

redactor Oana Grigore