Arta de a fi TU

Erorile vietii…Nu acceptati sa fiti victime

violIn cadrul emisiunii “Mamici in dificultate” am vorbit despre ” a nu judeca pe ceilalti. Nu cunoastem adevaratele motive pentru care unii oameni reactioneaza intr-un mod sau altul. Nu stim cu ce “tare” vine din copilarie, ce anume le macina sufletul. Cand ascultam pe cineva, il lasam sa-si descarce sufletul, sa planga daca este cazul. Ii dam spatiu sa se simta in siguranta si sa aiba incredere in noi. Nici unul din noi nu are o bagheta magica care sa vina cu solutii atunci cand este invartita. Suntem cu toti oameni, suntem supusi greselilor. Daca cineva vine la noi cu incredere este bine sa-l primim cu bratele deschise si sa-l ascultam, sa nu-i tradam increderea ducandu-ne la unii si la altii incepand cu barfa ” stii  tocmai am auzit ceva… aia a facut… ai vazut aia.. . o curva…din cauza ei copilul face sau drege. Isi merita soarta”. Aud zilnic tot felul de povesti unele mai teribile decat celelalte. De multe ori ma intreb daca eu as fi in oricare din situatiile persoanelor respective as lua cea mai buna decizie.

Este foarte simplu de pe margine sa privim  spre cei care au probleme, sa comentam si sa incercam sa dam solutii. Poate ca solutia care merge pentru noi, nu functioneaza pentru celalalt si nu-i vom crea decat inca un moment in viata in  care sa se simta inutil, neputincios. Sa simta ca a esuat in viata.

Trebuie sa invatam sa ascultam fara sa judecam, fara sa fim superiori sau aroganti. Nu toti oamenii sunt empatici. Dar cei care vor sa ajute sa o faca in liniste, cu intelepciune si intelegere. Sa ofere un alt mod de abordare a problemei respective si sa-l lase pe cel care are nevoie sa aleaga ce e ai bine pentru el, nu pentru noi.

Am primit o scrisoare teribila de la o mamica care nu a avut curajul sa se apere pe ea si pe copilul ei. In orice situatia ati fi, nu ezitati sa apelati la cineva de incredere, la politie, la biserica. Nu asteptati sa fiti batjocoriti, umiliti, omorati.

Mamica a fost violata iar fetita omorata. Povara pe care o poarta aceeasta femeie este  greu de dus. Un telefon  o salva pe fetita de la moarte violenta. Doar  un singur apel telefonic. Care nu a fost dat niciodata.

Aveti curajul sa cereti ajutor. Nimeni nu are dreptul de viata sau moarte asupra altuia.

Trebuie sa ne unim si sa ne protejam. Nu acceptati sa fiti victime. 

Datoria noastra este sa reactionam.

 

 

Ultimul biscuite
Intr-un aeroport statea o tanara care urma sa faca o calatorie mai lunga. Si-a cumparat de acolo o carte ca sa treaca mai repede timpul si un pachet de biscuiti.S-a asezat pe un scaun, si-a pus bagajele langa el si s-a apucat sa citeasca. La un moment dat s-a intors sa ia un biscuit din pachetul de langa ea. A observat cu surprindere ca la mica distanta era asezat un domn care citea un ziar, si care fara sa-i ceara permisiunea ainceput sa ia si el din pachetul de biscuiti.Cu toate ca s-a simtit indignata, politetea a impiedicat-o sa ii reproseze ca are un comportament nepotrivit. Dar pe masura ce ea lua cate un biscuit, lua si el unul si asta afacut ca pana la urma tanara sa devina foarte nemultumita.Cand a luat din pachet penultimul biscuit, ea s-a intrebat plina de resentimente: “Oareindrazneste sa mi-l ia si pe ultimul?”Barbatul a luat intr-adevar ultimul biscuit, l-a rupt in doua si i-a oferit zambind cald o jumatate. Simtind ca el a depasit limita bunului simt, tanara s-a ridicat furioasa si s-aindreptat spre un alt colt al salii de asteptare.A deschis geanta ca sa puna inauntru cartea si… spre marea ei surprindere a vazutinauntru pachetul de biscuiti pe care il cumparase. In acel moment a coplesit-o un sentiment de rusine.A inteles ca pachetul din care mancase nu era al ei, ci al barbatului care citea ziarul… Ela impartit plin de bunatate chiar si ultima bucatica pe care o avea, fara sa se simtaindignat, superior sau furios.

MORALA:Oare de cate ori in viata am mancat biscuitii altcuiva? Ar fi mai bine ca inainte sa negrabim sa-i judecam pe altii sa privim cu atentie in jur… si mai ales in sufletul nostru!Sa dai cand poti, fara sa astepti nimic in schimb, nici macar un multumesc, si sa nuregreti ca ai dat!Cui dai? Cui are nevoie…Cat dai?  Totdeauna mai mult de cat ai primit!

 

Maddie Ancuta