Viata in UK. Londra

Cum sa-ti deschizi cont bancar UK

acte sa deschizi cont la banca LondraBasic Account este foarte bun daca ai nevoie sa fi platit prin cecuri sau transfere bancare direct in cont.

Practic e un cont de banca inferior sau ‘cash card’ -poti scoate bani de la masini de bani.Nu primesti carnete de cec si de obicei nu poti face plati electronice gen: la magazin sau pe internet-sau prin telefon. Insa este popular deoarece bancile nu sunt la fel de pretentioase atunci cand iti cere sa dovedesti identitatea sau adresa ta.Pentru a evita surprize nedorite,intreaba banca respectiva despre cum poti folosi contul respectiv.

Current Account -iti ofera Cheque Book -Carte de cecuri-(pt a plati tu prin cec),cash card-pt a scoate bani de la masini de bani,debit card-pt a face plati electronice gen: magazine,telefon,internet; Plati Direct Debit -daca trebuie sa platesti lunar de exemplu chitanta de telefon ,poti aranja ca plata sa se faca automat, fara ca tu sa te deranjezi de fiecare data ( majoritatea bancilor te penalizeaza cu amende pana la £ 45.00 daca nu ai bani in cont atunci cand se face plata Direct Debit); Overdraft -este posibilitatea de a cheltui bani pe care nu ai in cont. Overdraft si Credit Card e bine sa le ai ,dar sa nu le folosesti.

Student Account- genul asta de cont de banca este oferit doar celor care pot dovedi ca sunt studenti.

Actele necesare pt a deschide un cont de banca

Pasaport-este cel mai cerut

Buletin sau Carte de Identitate

Permis de conducere-Daca nu ai Permis de Conducere , poti aplica la DVLA (organizatia care se ocupa cu eliberarea permiselor de conducere in UK) completezi niste formulare pentru Provisional Driving Licence -nu ai voie sa conduci dar ai voie sa incepi lecti de conducere(le gasesti la posta formularele gratis,au niste coduri pe ele sau intrebi la ghiseu) iti vine acasa in aproximativ 2-4 saptamani. Partea folositoare cu Provisional Driving Licence este ca in unele cazuri il poti folosi ca un “card de identitate” si iti apare adresa pe el.

Contract de chirie-cand inchiriezi o camera sau locuinta in mod normal se face un contract intre tine si landlord-proprietarul locuintei-sau agentia de locuinte,care de obicei poate fi un contract pe hartie sau un carnetel in cazul in care ai inchiriat doar o camera.

Scrisoare de la angajator-employer. Pe scrisoare scrie ceva simplu de genul : Domnul /Doamna lucreaza la noi la moment si in viitorul apropiat.

Bill -factura/chitanta pe numele tau, pt a dovedi adresa.Poate fi bill de telefon,gaz,taxa de primarie-council tax etc. De obicei nu se acepta billuri de telefoane mobile. Daca ai inchiriat o camera , poti cere celor din casa sa iti schimbe o factura pe numele tau pt o perioada de timp.

Pay-Slipfluturas de la munca sau o hartie care arata salariu tau

Electoral Register-registru electoral. Este o lista care bancile o folosesc foarte des iar romanii au drept de vot pentru alegerile locale si cele europene, Pentru a te inregistra pe Electoral Register contactatezi pe Electoral Registration Officer la primaria-consiliul tau local sau completezi scrisoarea trimisa de ei, deoarece este o cerinta legala pt ca guvernul sa stie cate persoane si cine anume locuieste la adresa ta.

In mod neoficial iti pot spune ca unele banci incalca regula de calificare pt a deschide un cont de banca.Exista cazuri in care se deschide un cont de banca doar cu un permis de conducere sau I.D (Buletin de Indentitate.)

De obicei ti se cere sa te reintorci tu personal pt a ridica Cardul si nu il trimite prin posta.

In mod normal primesti P.I.N-ul -codul format din 4 cifre ,iar dupa cateva zile urmeaza si Cardul in posta.De obicei esti invitat intr-o camera separata ,ti se ofera un loc, ti se cere actele si vei completa un formular.Totul procesul de deschidere a unui cont dureaza in medie de 15-30 de minute

Te poti astepta sa te plimbi de la o banca la alta,insa in 90% din cazuri ai sa reusesti sa iti deschizi un cont de banca fara probleme daca ai minim 2 dovezi de identitate si adresa.

De asemenea ,exista optiunea de a plati pe altcineva sa iti deschida un cont de banca sau poti cere ajutorul unui prieten care e mai vechi in UK.

 

 

 

Mihai Dragan

3 comments

  1. Pingback: Child Benefit-alocatie copii UK

  2. admin Post author

    Este primul act care trebuie sa se obtine ca nou venit in UK. Aici banca este cea care este garantia ca ai proof address. Peste tot unde te duci ti se cere contul bancar ca dovada. Nu ai cont, nu existi. Poti sa pui 10 lire si le scoti a doua zi. in fata institutiilor, in fata unui posibil anagajator este singura ta dovada ca existi.Si e din ce in ce mai greu sa-ti deschizi un cont acum ca nou venit. Trebuie luata toate bacnile existente in Londra si vazut dc accepta ca roman sa-ti deschida cont bancar

  3. admin Post author

    cand mi-am deschis eu cont in urma cu 3 ani, singura banca care a acceoptat cel mai usor sa-mi deschida cont a fost HSBC celebrul passport account

Comments are closed.