Romani in lume

Cristian Sorin Calude-roman celebru in lume

roman celebru in lumeMatematicianul gălăţean Cristian Sorin Calude a devenit cunoscut în lume datorită contribuţiilor sale la informatica teoretică, având, de asemenea, cercetări în teoria algoritmică a informaţiei, calculul cuantic sau istoria şi filosofia calculului. În acelaşi timp, la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, liceu pe care l-a absolvit, se organizează anual concursul de matematică „Cristian Calude”, ajuns deja anul acesta la cea de-a 13-a ediţie. Cristian Sorin Calude s-a născut la Galaţi pe 21 aprilie 1952, fiind unicul fiu al juristului Constantin Calude. Conform spuselor sale, a moştenit de la bunicul din partea mamei interesul pentru raţionamente, prin şah, de la tatăl său pasiunea pentru argument, iar de la mama sa, Jeanette, emoţia în faţa frumuseţii, toate acestea ducându-l pe matematicianul Cristian Sorin Calude  la concluzia că fiecare teoremă exprimă un sentiment.
După studiile liceale efectuate la Galaţi, a urmat cursurile Universităţii din Bucureşti, avându-i ca profesori pe celebrii Grigore Moisil şi Solomon Marcus. Tot în Capitală a obţinut doctoratul în matematică, la numai 25 de ani. După Revoluţie s-a decis să plece din ţară, considerând că nu-şi mai poate permite să rămână în România, din cauza supracalificării ce nu putea fi pusă în valoare. Astfel, din 1992 s-a stabilit la Auckland, în Noua Zeelandă, unde este profesor la universitatea locală. A predat ca visiting-professor la numeroase universităţi din Europa, America, Asia şi Africa, iar până în anul 2000 a susţinut cursuri şi la Bucureşti. A publicat nouă cărţi şi peste 300 de articole, unele în colaborare.
A fost recompensat cu o sumedenie de premii şi distincţii, pe toate meridianele globului. Este căsătorit cu o matematiciană, Elena, şi are o fată, Andreea Simona, şi ea licenţiată în matematică. Întrebat, în timpul unui interviu, ce IQ (coeficient de inteligenţă) are, Cristian Sorin Calude a răspuns nonşalant: „IQ-ul? Nu l-am făcut niciodată. Bănuiesc că e foarte mic…”. Probabil că tocmai de-aia nu şi-a mai găsit locul într-o ţară de… atotştiutori!

 

documentar scris de Andreea Baciu- Galati

mai multe articole despre romani in lume

Leave a Reply