Politichie

Convorbire telefonică a ministrului Titus Corlăţean cu omologul algerian, Mourad Medelci

Comunicat de presă

Convorbire telefonică a ministrului Titus Corlăţean cu omologul algerian, Mourad Medelci

 

În seara zilei de 18 ianuarie 2013, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, a avut o convorbire telefonică cu omologul său algerian, Mourad Medelci, în legătură cu evenimentele dramatice care sunt în curs de derulare, în complexul din localitatea In Amenas. Convorbirea telefonică a avut loc la finalul reuniunii Celulei de criză organizată de autoritățile algeriene, cu participarea principalilor responsabili instituționali din statul algerian.

 

Șeful diplomației române a exprimat poziția României de condamnare cu fermitate a actelor de terorism și a transmis solidaritatea față de victimele înregistrate. A menționat în termeni foarte clari preocuparea și așteptările opiniei publice românești pentru acțiuni care să permită eliberarea ostaticilor internaționaliși algerieni.

 

Ministrul algerian l-a informat pe omologul român în legătură cu stadiul operațiunilor de eliberare și respectiv de eliminare a grupării teroriste implicate în luarea de ostatici.

 

La finalul convorbirii telefonice dintre șefii diplomațiilor română și algeriană, cei doi demnitari au convenit menținerea contactului direct, ministrul algerian dând asigurări că va transmite informații confirmate despre evoluțiile din teren.

 

La acest moment, Ministerul Afacerilor Externe confirmă eliberarea cetățeanului român în legătură cu care au existat anterior informații neverificate, vehiculate în mass-media. Menționăm că cetățeanul român aflat în complexul In Amenas a reușit să contacteze misiunea diplomatică română, prin intermediul unui telefon mobil, în timpul evenimentelor dramatice declanșate de atacul terorist. Cetățeanul român a fost asistat cu privire la conduita de urmat, aspect ce a făcut posibilă salvarea vieții sale.

 

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că cetățeanul se aflăîn prezent în custodia Ambasadei României la Alger. Acesta se află într-o stare bună de sănătate.

 

Reamintim, în acest context, că în cadrul MAE a fost constituit un grup inter-instituțional ce va funcționa cu activitate permanentă până la soluționarea crizei. Instituțiile implicate depun toate eforturile și întreprind măsurile specifice ce se impun pentru clarificarea deplină a situației.

 

Ministrul Titus Corlățean a dispus detașarea de urgență la Alger a doi consuli din Centrala MAE, care au ajuns la destinație în cursul acestei după-amiezi, pentru a acorda asistență consulară suplimentară.

Leave a Reply