Politichie

Comunicat cu privire la accidentul din Italia soldat cu decesul a 6 români

cetateni romani morti in ItaliaConsulul italian la Bucureşti a fost invitat astăzi, 27 noiembrie 2012, la Ministerul Afacerilor Externe, Directia Relatii Consulare.

 

Ministerul Afacerilor Externe şi-a exprimat profunda preocupare faţă de modul în care companiile italiene private de pompe funebre au acţionat în situaţia creată.

 

Partea română a apreciat reacţia promptă a autorităţilor italiene, respectiv carabinierii şi pompierii, mulţumind pentru mesajele de condoleanţe transmise de către autorităţile italiene familiilor îndoliate ale victimelor.

 

În cadrul discuţiei ce a avut loc, a fost abordată problematica asistenţei şi protecţiei consulare acordate cetăţenilor celor două state, în scopul identificării celor mai adecvate forme de sprijin consular, în conformitate cu normele de drept internaţional aplicabile şi cu legislaţia internă în materie a celor două state.

 

De asemenea, partea italiană a prezentat atenţia specialăa cordată de către Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, care a solicitat Prefectului de Cosenza o informare asupra cauzelor care au condus la decesul cetăţenilor români.

 

Totodată,consulul italian a fost informat cu privire la importanţa pe care misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României în Italia o acordă protecţiei consulare acordate cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul italian şi, în acest context, a fost menţionat faptul că Oficiul consular Catania se află în legătură permanentă cu autorităţile italiene în vederea sprijinirii familiilor cetăţenilor români, victime ale tragicului accident din provincia Calabria.

 

Ulterior audienţei, în cursul zilei de astăzi, 27 noiembrie 2012, autorităţile italiene, prin intermediul Ambasadei României de la Roma, au comunicat faptul că au fost retrase licenţele de operare ale tuturor companiilor de pompe funebre implicate în eveniment.

 

Totodată,a fost subliniată disponibilitatea statului Italian de a suporta cheltuielile ocazionate de transportul în România al corpurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români, victime ale tragicului accident.

 

Modalitatea concretă de repatriere va fi realizată în funcţie de decizia familiilor.

Au fost transmise instrucţiuni Ambasadei României de la Roma pentru a mulţumi şi sublinia excelenta colaborare dintre autorităţile române şi italiene.

1 comment

  1. Pingback: Situaţia cetăţeanului român Topoleanu Mircea Ioan arestat- Ciudad de Mexico

Leave a Reply