Viata in UK. Londra

Avocat online

avocat onlineO alta situatie a saptamanii ne-a fost prezentata de Riana sub urmatoarea forma:

„Buna ziua. Am pierdut originala hotarare de divort care a fost si legalizata. Pana sa o legalizez am facut 1 copi color dupa aceasta. Acum ce pot face? Sa legalizez acea copie color sau sa solicit la tribunal un duplicat dupa originala hotarare de divort? Va multumesc, Riana.”

Draga Riana, va trebui sa reluati procesul de legalizare a unei copii dupa hotararea de divort la instanta (judecatoria) care a pronuntat, pe fond, divortul. Copia color ce sustineti ca ati efectuat-o dupa hotararea pierduta o puteti folosi numai in cazurile in care nu vi se cere hotararea in original/legalizata. De asemenea, puteti foarte bine sa legalizati acea copie color si o sa aiba aceeasi putere juridica ca cea pierduta. La fel de bine, puteti solicita sa vi se elibereze si un duplicat.

 

O situatie mai aparte ne-a parvenit pe, 17 Noiembrie 2012, la ora 18.45, suna in felul urmator:

„Buna, am o rugaminte foarte marre! Pretenu meu cel mai bun a fost arestat nu stiu ce a facut nu stiu nimic, a fost cineva la politie si a intrebat de el a vrut sal dea disparut dar i sa zis ca e bune si ca e aresttat nu a vrut sa’i dea nici un detaliu! Sunt disperata nu stiu ce ar trebui sa fac!!! Va rog ajutati’ma sau spuneti’mi avocat gratis o sai dea?? Nu am bani acum”

Stimata doamna/domnisoara, se pare ca un prim detaliu l-ati aflat cand acel „cineva” a mers la politie sa-l declare disparut pe prietenul dvs. Ati aflat astfel ca cel mai bun prieten al dvs a fost arestat si ca e oarecum „bine” (cat de bine ai putea fi in stare de arest, nu stim…).

In mod normal, odata arestata o persoana, i se acorda dreptul de a da un telefon pentru a informa o ruda sau un prieten despre arestare si locul unde se desfasoara arestul. In speta de fata ne surprinde ca nu a existat acel telefon sau poate a existat si nu ati raspuns ori ati avut telefoanele in afara ariei de acoperire. Pe de alta parte, in anumite cazuri, care le numim noi mai „speciale”, suspectului i se suspenda temporar dreptul de a uza de telefon in ideea de a nu interfera cu ancheta organelor de politie. In consecinta, o sa i se permita sa dea acel telefon, insa nu imediat dupa arestare, ci dupa epuizarea interviului sau a altor acte premergatoare desfasurate de politie. Nu este exclusa nici posibilitatea de a primi o scrisoare din partea amicului dvs, prin care sa va instiinteze despre arest.

Pe toata aceasta perioada, prietenul dvs ar trebui sa beneficieze de asistenta si sfaturile unui avocat din oficiu.

Radiocatch22 London a lansat rubrica de consultatie juridica Avocat online in parteneriat cu avocatul Gheorghe Virtopeanu, senior partner la Chambers of Gheorghe Virtopeanu.

Saptamanal va alege un caz mai deosebit si va oferi o ora de consultanta juridica gratuita.

Domeniile acoperite de rubrica noastra sunt strans legate de dreptul penal, dreptul civil, dreptul familiei, legea imigratiei, relatiile locative dintre chirias si proprietar/agentii de inchiriere si legea muncii si securitatii sociale.

Raspunsurile la intrebarile venita pe adresa postului de radio email:

office@radiocatch22.com

radiocatch22@yahoo.co.uk

FACE BOOK

 

Gheorghe Virtopeanu
Registered European Lawyer
Head of Chambers

7 comments

 1. Iosif Emilia

  Buna ziua,

  Ma numesc Iosif Emilia, sotul meu este plecat in Londra de 3 luni lucreaza in constructii. Mentionez ca el nu are nici blue card nici yellow card nici nino. As dori sa ma mut impreuna cu fetita noastra acolo cu el. As dori sa stiu ce pasi trebuiesc urmati si daca pot sa aplic pentru blue card. Astept cu nerabdare raspunsul dvs. Va multumesc!

  Cu strima,
  Iosif Emilia

  1. radiocatch22 Post author

   Buna ziua dna Iosif Emilia. Blue card este acel act care arata dreptul de rezidenta britanica si din pacate nu se poate obtie atat de usor.
   Obtinand acest card aveti drepturi depline si nu vor mai fii restrictii pe piata muncii. Cu alte cuvinte poti sa te angajezi.
   In UK poti lucra ca self employed cum este sau trebuie sa fi sotul dvs. Adica lucreaza si isi plateste singur taxele.
   Sau employee adica esti angajat la o firma si firma se ocupa de impozite, acte, plati etc. Dar asta se poate face doar dc ai acel blue card.
   Cum se poate obtine ?
   Momentan este o singura varianta si cea la care am apelat si eu.
   Ca student poti lucra part time si te duci la scoala. Dupa ce te-ai inscris la scoala depui actele la Home Office si demonstrezi ca ai inceputul cursul. Atunci ei eliberezaa yellow cardul care iti da dreptul la munca part time 4 ore pe zi si restul timpului poti munci.
   Dupa ce primesti yellow card poti depune actele ptr Insurance Number
   Dupa un an de munca si un an de scoala depui actele pe care ei le solicita pentru a obtine blue card.
   Este cea mai sigura cale de a obtine blue card.
   Daca sotul este self employed nu este necesar obtinerea yellow card-ulu. Dar poate sa aplice si ptr obtinerea yellow card si familia ptr restul blue card .
   Dar el trebuie sa fie self employed, sa munceasca, sa aiba Insurance number, sa demonstreze ca are conta la banca si plateste taxele.

 2. MILEA

  Cu multe multumiri. Care e parerea dumneavoastra?
  Pentru martorii oculari propusi de partea vatamata, ar trebui sa fie obligatorie audierea lor dupa IUP .pentru ca dupa IUP nu au fost audiati.
  Mentionez ca acesti martori se contrazic unul pe altul. Mai pe romaneste declaratia unuia sustine cele acuzatoare , a celuilalt disculpa pe inculpat.
  Deci nu au fost audiati dupaIUP si procurorul fara sai confrunte pentru ca se contrazic, ne-a trimis la instanta. instanta vede ca se contrazic dar nui confrunta.
  PE SCURT am ajuns la ICCJ cu o condamnare cu suspendare pe art 250 alin 5 de inst de fond
  PARTI 5 persoane din care 3 au avut contact cu victima si sa produs o vatamare la un genunchi. Eu si inca unul ,nu am atins nici un moment victima. acest lucru este declarat de cei 3 , si culmea unul din martori tot de 3 declara si la instanta. DEGEABA PANA ACUM
  REPET AMBI MARTORI SUNT PROPUSI DE RECLAMANT
  Nu am gasit in Cod prcod. pen. despre necesitatea inpunerii audierii cand se contrazic martori. UNDE POT CAUTA DESPRE OBLIGATIVITATEA SAU NEOBL. AUDIERI LOR CAND NICI UNA NICI ALTA NU MAI SUNT SUSTINUTE DE ALTE PROBE.
  VA MULTUMESC MULT TARE DE TOT

 3. Pingback: Avocat online

 4. Matei Alexandru

  In aplicatia pentru “Permanent residence” EEA3 nu specifica nimic despre yellow card. Cere “worker registration card”.
  Din cate stiu eu, nu-i unul si acelasi lucru, nu?

  Multumesc anticipat
  Matei Alexandru

 5. Adrian

  Vreau sa aplic pentru blue card si nu stiu exact ce pasi trebuie urmati si ce acte trebuie trimise. sotul meu are yellow card si nino. Eu nu am nici nino.
  Va multumesc pentru ajutor. Adrian

 6. Carmen

  Vreau sa aplic pentru blue card si nu stiu exact ce pasi trebuie urmati si ce acte trebuie trimise. sotul meu are yellow card si nino. Eu nu am nici nino.
  Va multumesc pentru ajutor. Mariana Carmen

Comments are closed.