Politichie

Atenţionare de călătorie – Slovenia

atentionare calatorieAtenţionare de călătorie – Slovenia

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că traficul rutier continuă să fie îngreunat pe principalele autostrăzi de pe teritoriul Sloveniei, din cauza căderilor masive de zăpadă, a vizibilității reduse, a rafalelor de vânt și a gheţii. Aceste condiții dificile se vor menține și în următoarele zile, existând posibilitatea instituirii unor restricții de circulație pentru anumite categorii de autovehicule, în vederea evitării apariției sau prelungirii blocajelor traficului rutier.

 

Autoritățile slovene au anunțat că s-au înregistrat blocaje ale traficului rutier din cauza ninsorilor abundente pe următoarele porțiuni de autostradă: A2-E70 în apropiere de Krško; A2-E70 între Ljubljana și Novo Mesto; A1-E70 în apropiere de Ljubljana.

 

Au fost instituite restricții de circulație pentru autovehiculele grele din cauza ninsorilor abundente, pe următoarele porțiuni de autostradă: A1-E70 în apropiere de Ljubljana;  A1-E61/70 între Postojna și Koper; A2-E70 între Ljubljana și Novo Mesto, în direcția de Novo Mesto.

 

Pe următoarele porțiuni de autostradă, traficul autovehiculelor grele a fost restricționat din cauza unor accidente de circulație: A1-E61/70 între Postojnași Koper, în direcția; A3-E70/61 lângă Fernetiči/Ferneti în direcția Ljubljana; H4 între Vipava și Vrtojba în direcția orașului Ljubljana. Sunt raportate unele blocaje în zona de frontieră sloveno-croată, inclusiv restricții temporare pentru traficul autovehiculelor grele în partea croată.

Până în prezent, nu au fost raportate probleme sau restricții la aeroportul internațional  Ljubljana.

 

Reamintim că informaţii privind situaţia traficului rutier în Slovenia pot fi obţinute 24h/24 de la Centrul de informare asupra traficului rutier http://www.promet.si, precum şi la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) şi 00 386 151 88 518 (internaţional).

 

Recomandăm companiilor care utilizează autovehiculele grele / camioane să se informeze, constant, cu privire la prognoza meteo, precum şi asupra situaţiei restricţiilor de trafic impuse pe autostrăzile din Slovenia.

 

De asemenea, recomandăm cetățenilor români care intenționează să tranziteze Slovenia în perioada 17-20 ianuarie 2013, să se informeze din timp asupra condițiilor de trafic și asupra datelor de contact ale misiunilor diplomatice ale României de pe traseu. Recomandăm ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă și, cu precădere, în cursul nopții, să existe provizii suficiente de combustibil și alimente.

 

Reamintim că în Slovenia este obligatorie achiziţionarea vignetei de circulație pe autostrăzi, pe o perioada de minimum 7 zile, în valoare de 15 Euro. Vigneta trebuie lipită pe parbriz, pentru a fi luată în considerare.

 

În cazul în care autoturismele nu au lipită vigneta pe parbriz, la controlul poliţiei slovene, se aplică o amendă de circa 300 euro. Dacă amenda este plătităpe loc sau în termen de 8 zile, aceasta este redusă la jumătate, respectiv 150 euro plus taxa de vignetă.

 

Cetăţenilor care nu plătesc amenda li se reţin actele personale şi ale mașinii, în conformitate cu legislaţia în vigoare în Republica Slovenia.

 

 

1 comment

  1. Pingback: Atenţionare de călătorie – Republica Slovacă

Comments are closed.