Politichie

Atentatul de la Tel Aviv. Update

 atentat tel avivUn atentat terorist a avut loc miercuri dimineaţa lângă Ministerul Apărării din Tel Aviv, la o zi după ce secretarul de stat american, Hillary Clinton, a ajuns în Ierusalim, pentru a încerca să aplaneze violenţele recente din Gaza, informează The Telegraph. Potrivit presei israeliene, cel puţin 21 persoane au fost rănite, în urma unui atac cu bombă asupra unui autobuz. Hamas nu a revendicat în mod oficial atacul, însă a lăudat “martirii” şi a descris explozia ca un “răspuns firesc” la acţiunile recente ale Israelului.

UPDATE 13.30 Surse palestiniene din Cairo au declarat pentru Haaretz că nu va fi anunţat un armistiţiu în cursul zilei de miercuri.

UPDATE 14.45 Robert Cazanciuc, secretar general al MAE: “Ministerul Afacerilor Externe condamnă atentatul terorist care a avut loc la Tel Aviv şi îşi exprimă regretul pentru victimele acestuia. Din informaţiile pe care le avem, până la această oră nu există cetăţeni români printre victime”.

UPDATE 14.35 Hillary Clinton a ajuns la Cairo, pentru a continua discuţiile despre armistiţiu, scrieBBC. Între timp, presa israeliană relatează că Israelul a intensificat ofensiva din Gaza.

UPDATE 14.23 Atacul din Tel Aviv a avut loc la scurt timp după ce un diplomat occidental care a luat parte la ultimele negocieri a declarat că, în cursul zilei de miercuri, se aşteaptă să fie declarat armistiţiul. Nu se ştie dacă acest scenariu mai este plauzibil odată cu explozia din autobuz, conformHaaretz.

UPDATE 14.05 Ynetnews.com publică primele imagini de la locul exploziei

UPDATE 13.40 La Gaza, vestea exploziei din Tel Aviv a fost primită cu bucurie, transmit jurnaliştii, potrivit AFP, citată de Mediafax.

UPDATE 13.30 Poliţia israeliană informează că a eliberat bărbatul reţinut la scurt timp după atentat, potrivit BBC.

UPDATE 13.25 Postul de televiziune Al-Aqsa, controlat de Hamas: “Hamas salută martirii din această operaţie şi subliniază că acesta este un răspuns firesc la masacrul familiei Al-Dalu şi la atacurile asupra cetăţenilor palestinieni”. Un mesaj similar a fost transmis agenţiei Reuters şi de către purtătorul de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri.

UPDATE 13.10 Postul de Radio Vocea Israelului a anunţat că autorul atacului cu bombă din Tel Aviv ar fi fost prins în apropierea locului exploziei, scrie BBC. “Potrivit primelor informaţii ale anchetatorilor ajunşi la faţa locului, un bărbat a urcat în autobuz, a plasat un obiect pe scaun – aparent, un explozibil – şi a plecat”, explică sursa.


Atentatul nu a fost revendicat în mod oficial, însă BBC susţine că membri ai Hamas şi-ar fi recunoscut, în stradă, la megafon, implicarea.

Zaki Heller, reprezentant al echipajelor de intervenţie ajunse la faţa locului, nu a putut oferi informaţii precise referitoare la posibili morţi.

Ultima dată când Tel Aviv-ul a fost vizat de un atac cu bombă a fost în aprilie 2006, când un kamikaze palestinian a omorât 11 persoane, în urma unei explozii dintr-o zonă aglomerată.

 

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu fermitate atentatul care a avut loc la Tel Aviv, la 21 noiembrie 2012, în urma căruia mai multe persoane au fost rănite. Ministerul Afacerilor Externe își exprimă solidaritatea cu Statul Israel, cu persoanele rănite şi familiile acestora.

 

Ambasada României la Tel Aviv a luat imediat legătura cu autorităţile israeliene, care au confirmat că printre persoanele rănite nu se află cetăţeni români.

 

Ministerul Afacerilor Externe respinge în termenii cei mai fermi recurgerea la astfel de acte teroriste şi speră că autorităţile israeliene îi vor identifica şi trage la răspundere cât mai curând pe cei vinovaţi.

 

Ministerul Afacerilor Externe reiterează susţinerea României faţă de menţinerea stabilităţii şi securităţii Israelului și a regiunii Orientului Mijlociu, reafirmând angajamentul în lupta împotriva terorismului la nivel internaţional.