Politichie

Acţiunea de repatriere a unui grup de cetăţeni români din Sudanul de Sud

Atentionare calatorie

Comunicat de presă

Acţiunea de repatriere a unui grup de cetăţeni români din Sudanul de Sud

 

Ministerul Afacerilor Externe informează că în data de 27 decembrie 2013, a fost finalizată acţiunea de repatriere, prin Kenya şi Turcia, a unui grup de 15 cetăţeni români, aflaţi de mai multe zile în situaţie critică pe teritoriul Sudanului de Sud.

Cei 15 cetăţeni români făceau parte dintr-o echipă de peste 100 de persoane, în majoritate cetăţeni moldoveni, angajaţi ai unei firme din Republica Moldova, care desfăşoară activităţi lucrative în domeniul construcţiilor în Sudanul de Sud.

Ministerul Afacerilor Externe a fost sesizat asupra acestui caz în data de 18 decembrie 2013 de către Direcţia Generală Consulară din Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene  al R. Moldova, care a cerut sprijinul autorităţilor române.

Din momentul sesizării în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Sudan de Sud, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular a întreprins o serie de demersuri susţinute pentru a veni în sprijinul acestora şi a înlesni întoarcerea acestora în siguranţă în ţară. Dintre numeroasele demersuri efectuate de Ministerul Afacerilor Externe subliniem:

 • Menţinerea legăturii permanente cu Direcţia Generală Consulară din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
 • Invitarea în audienţă a ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, în data de 23 decembrie 2013, pentru a-l informa cu privire la evoluţiile referitoare la evacuarea întregului grup de angajaţi ai companiei din Republica Moldova.
 • Contactarea conducerii companiei din Chişinău referitor la situaţia cetăţenilor români, membri ai grupului de angajaţi ai companiei, blocaţi în Sudanul de Sud.
 • Transmiterea unei comunicări  Ambasadei Republicii Sudanului la Bucureşti prin care a  fost cerut sprijinul autorităţilor sudaneze pentru repatrierea cetăţenilor români din Sudanul de Sud pe teritoriul Republicii Sudan.
 • Transmiterea de instrucţiuni către Ambasadele României la Khartoum, Sudan, și la Nairobi, Kenya, pentru a face demersuri pe lângă autorităţile statelor de reşedinţă şi pe lângă Ambasada Sudanului de Sud pentru a obţine sprijinul acestora în vederea identificării rutei optime pentru evacuarea cetăţenilor români precum şi a restului persoanelor angajate ale companiei din Republica Moldova, aflaţi în situaţie critică pe teritoriul Sudanului de Sud.
 • Facilitarea stabilirii de contacte directe între ambasadele României la Khartoum şi la Nairobi şi conducerea companiei din R. Moldova.

Ambasada României la Khartoum a întreprins următoarele demersuri:

 • A transmis comunicări oficiale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Sudan şi la Ambasada Sudanului de Sud la Khartoum.
 • Reprezentantul ambasadei s-a prezentat în audienţă la Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Sudan şi a solicitat sprijinul autorităţilor sudaneze pentru repatrierea grupului de cetăţeni români şi moldoveni.
 • Reprezentantul ambasadei României la Khartoum a avut o întrevedere cu ambasadorul Sudanului de Sud căruia i-a cerut sprijinul autorităţilor sud-sudaneze pentru evacuarea grupului de cetăţeni români şi ai R. Moldova.
 • S-a coordonat permanent cu conducerea companiei din R. Moldova pentru evacuarea întregului grup din Sudanul de Sud prin Kenya.

Ambasada României la Nairobi a întreprins următoarele demersuri:

 • A făcut demersuri pe lângă autorităţile kenyene pentru a permite intrarea grupului de cetăţeni români şi ai R. Moldova din Sudanul de Sud în Kenya şi respectiv pentru tranzitarea acestei ţări în vederea repatrierii grupului la Bucureşti sau Chişinău.
 • S-a coordonat permanent cu conducerea companiei din R. Moldova pentru evacuarea întregului grup din Sudanul de Sud prin Kenya.
 • A oferit asistenţă consulară necesară repatrierii grupului de muncitori români.

 

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Sudanul de Sud  sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze celei mai apropiate misiuni a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atragem atenția că pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe există un avertisment de călătorie actualizat, prin  care se recomandă cu fermitate tuturor cetăţenilor români să evite deplasările  în Sudanul de Sud:  http://www.mae.ro/travel-alerts/23853