Arta de a fi TU

Anorexia. Uratenia frumusetii!

A venit primavara. Suntem plini de energie si mai mult ca niciodata dorim sa aratam bine, sa dam jos kilogramele care ne infoaie fustele pe noi si ne obsedeaza.
Intr-un fel sau altul majoritatea dintre noi incearca sa fie atenti la ceea ce mananca, adoptand un mod de viata sanatos.
Nu o sa incep sa vorbesc despre diete, probabil ca fiecare stie una mai grozava decat cealalta.
Stim principiile: 2 litri de lichid pe zi (apa, nu sucuri, cafele sau alte chestii indulcite), grasime si fainoase putin, legume si fructe si cel mai importanat foarte multa miscare.
1 ora de miscare iti imbunatateste tonusul, starea spirituala, te incarca de energie.

Stiu ca s-a tot vorbit, dar pentru ca este o adevarata boala o sa aduc in balanta acele “modele” nefericite care sufera de anorexie.
Nici nu stiu pe ce principiu presa le numeste modele. Un model trebuie sa fie pozitiv. In cazul lor vorbim de “asa nu…”, un model negativ. Realitatea medicala arata ca foarte multa fete sufera de anorexie. Indiferent cat sunt de slaba ele se vad grase si disgratioase.
Astăzi, din dorinţa de a arata perfect, de a avea succes multe fete ajung să fie anorexice. In ciuda scandalurilor cu modele care au murit de anorexie, există o adevărată modă, existând nume de cod, site-uri dedicate acestei boli şi chiar noi trenduri în acest domeniu.

Anorexia are numele de cod ANA, iar Bulimia MIA, însă a apărut şi Ortorexia. Ortorexia este ultimul trend: dorinţa dusă până la obsesie de a mînca sănătos, prin eliminarea majorităţii alimentelor.

O alta boală la modă este EDNOS (eating disorder not otherwise specified) de fapt o combinaţie între anorexie şi bulimie, care se manifestă prin faptul că cei care suferă de ea sunt obsedaţi de ceea ce mănâncă şi ştiu pe de rost conţinutul caloric al alimentelor.

Se pare ca moartea lui Isabelle Caro – modelul francez care s-a luptat pestre 15 ani cu anorexia si a pozat goala pentru o campanie anti-anorexie – nu a avut pana la urma niciun efect in lumea modei.

Anorexicii se infometeaza, prefera lichidele hranei solide, cafeaua si tutunul pentru a-si potoli senzatia naturala de foame. In majoritatea cazurilor, anorexia este asociata si cu consumul de stupefiante si alcool.

Victimele sunt fie din randul adolescentilor, fie din persoanele care traiesc de pe urma imaginii, cum este cazul fotomodelelor.

Neincrederea in sine, personalitatea in formare, lipsa prietenilor si a unui hobby, neglijenta parintilor sau lipsa de afectiune pot determina o acuta nevoie de „schimbare” in cazul tinerilor.

Iar deceptiile profunde, lipsa telurilor, a familiei, a prietenilor, pierderea locuintei sau a altor bunuri importante se fac vinovate de declansarea anorexiei la oamenii maturi.

Pe langa modelele de pe catwalk, anorexia este des intalnita si in randul vedetelor, fie ele de la Hollywood sau de pe meleagurile noastre.

Actrita Portia de Rossi, cunoscuta pentru rolul ei din celebrul serial “Ally McBeal”, Catherine Zeta Jones, Angelina Jolie, Victoria Beckham, Keira Knightley si Tori Spelling sunt doar cateva dintre vedetele care au piedut controlul in lupta cu kilogramele.

“Eram obsedata. Ajunsesem sa cantaresc 37 de kilograme si eram obsedata sa raman la greutatea respectiva. Traiam cu 300 de calorii pe zi. Ajunsesem sa inghit si 20 de laxative pe zi pentru a nu lua deloc in greutate”, marturisea Portia de Rossi.

Anul 1994 a reprezentat inceputul anorexiei si pentru Christina Ricci. Actrita a marturisit ca a invatat sa fie anorexica urmarind filmul „Biografia lui Tracey Gold” si un film cu Calista Flockhart, care interpreta rolul unei anorexice si bulimice.

Consultarea medicului, a unui psiholog, respectarea tratamentului, sprijinul familiei si al prietenilor, schimbarea modului de viata si adoptarea unei gandiri pozitive sunt mijloacele care duc la vindecarea de anorexie.Vindecare posibila, dar care poate dura ani de zile. Spitalizarea si psihoterapia sunt obligatorii.

25% dintre anorexici incearca sa se sinucida, iar, din pacate, circa 50% din ei reusesc.