Romani in lume

Copil oparit. Neglijenta parintilor-ABUZ. Indiferenta autoritatilor ABUZ.

abuz03.02.2012 ora 14.30 ora Londrei am fost sunata si intrebata ce trebuie facut in cazul unui baietel de 1 an si 11 luni, care s-a oparit, cazand in oala  cu apa fiarta. Familia domiciliaza in sat Plesa, com Beresti Meria, jud Galati. Familia este alcatuita din mama, tata si 4 copii: 2 fetite si 2 baieti cu varstele cuprinse intre 1 ani si 11 luni si 8 ani.  Am intrebat daca au sunat la Salvare. Raspunsul a fost afirmativ. Atunci le-am spus ca medicul de pe salvare trebuie sa le dea primul ajutor telefonic, informatii despre ce pot face pentru a micsora durerile copilului, pentru ca eu nu am pregatirea necesara sa-i ajut. Dar le-am dat informatiile pe care le aveam. Raspunsul a fost doar ca salvarea o sa vina in 50 de minute si nu au primit alte informatii. Baietelul de 1 ani si 11 luni, datorita arsurilor a inceput sa-i cada pielea de pe corp. Nimeni nu poate intelege durerile traite de baietel. 50 de minute inseamna foarte mult. De multe ori si un minut este diferenta intre viata si moarte. Ambulanta a ajuns dupa aproximativ o ora si 30 de minute, relateaza Andreea Baciu persoana care a sunat salvarea si m-a contactat pe mine in Londra pentru a o ajuta cu sfaturi legate de primul ajutor.

Baietelul este internat in Bucuresti cu mama lui. In momentul de fata ceilalti copii sunt acasa. Persoana care se ocupa de ei este Andreea Baciu, care le asigura mancare. S-a incercat contactarea Serviciilor Sociale pentru a gasi un sprijin pentru ceilalti 3 copii. Familia este o familie saraca si dezorganizata.

In orice tara civilizata, salvarea ar fi venit insotita de politie si personal de la Protectia Copilului care sa analizeze ce se intampla acolo. Stim ca in Romania este zapada, se circula greu. Dar asta nu e o scuza. Statul trebuie sa aiba pregatita logistica necesara pentru astfel de situatii. Iar Romania se confrunta cu probleme de genul asta tot timpul.

Mai mult, copii se duc la scoala si la gradinita. Neglijenta este o forma de abuz. Cadrele didactice ar fi trebuit sa contacteze familia, sa o viziteze sa vada conditiile in care traiesc copii. Sa anunte Protectia copilului si celelalte servicii aferente. Nu este nici ultimul si nici primul caz. Ce face Inspectoratul Scolar? Ce face scoala in cadrul caruia copilul cel mare invata? De ce Protectia copilului nu se autosesizezaza. In Marea Britanie aceste servicii lucreaza foarte strans, alaturi de ei venind si Organizatii neguvernamentale. Toate aceste servicii lucreaza pentru a proteja copilul, pentru a consilia copilul in cazul in care acesta este victima a abuzurilor. In cazul de fata este evident. Neglijarea este o alta forma de abuz pe langa cea emotionala , sexuala.

Neglijenta este cand parintii sau cel care are grija de copii nu le furnizeaza acestora mancare adecvata, imbracaminte, adapost, ingrijire si protectie. Duc lipsa de ingrijire medicala. Parintii sau ingrijitorul care lasa copii nesupravegheati sunt considerati ca-i neglijeaza si acesta este o forma de abuz.

Sunt multe semne si simptome ale neglijentei:

– copii sunt murdari si miros urat

– copii nu au haine adecvate varstei sau perioadei anului

-hainele sunt murdare

-copii sunt sub greutatea normala varstei lor

-par infometati tot timpul

-sunt obositi datorita lipsei de somn sau a unor obiceiuri proaste de a dormi

-pot suferi infectii din cauza alimentelor, se imbolnavesc mai des

-pot suferi accidente frecvente datorita lipsei de supravghere

-copilul ramane singur sau in grija fratilor sau altor copii mai mari

Din relatarile facute de Andrea Baciu este clar abuz din partea parintilor. Nu s-ar fi ajuns aici, daca  cei aflati in pozitia sa ia o decizie si niste hotarari la timp ar fi facut-o. Copiii trebuie sa traiasca alaturi de familie. Daca familia este saraca sau nu are pregatirea necesara pentru a-si supraveghea sau educa copiii, acestia trebuie sa primeasca ajutor financiar, moral, educational, consiliere de la autoritatile statului : primarie, servicii sociale, protectia copilului, scoala, ONG-uri.

Din pacate este inca un caz clasic de abuz de data asta din partea statului. Indiferenta si neglijenta este abuz. 

Eu traiesc in Londra, accidentul s-a petrecut intr-o Romanie inghetata 03.02.2012.

Primul ajutor se acorda din partea medicilor prin intermediul telefonului. Se cer datele despre pacient si informatii despre accident. Nici unul din noi nu are pregatirea necesara pentru a interveni in astfel de cazuri( cu exceptia cadrelor medicale).

Accidentul s-a petrecut din neatentia si neglijenta parintilor. In general cele mai multe accidente se intampla in casa, langa parinti. Foarte multi copii opariti cu mancare, apa pentru baita, care se joaca pe langa aragaz . La o cautare pe google  o sa vedeti cat de dese sunt astfel de cazuri.

 

tehnoredactare Maddie Ancuta

reporter teren Andreea Baciu

1 comment

  1. Pingback: O lume minunata-emisiune pentru copii si parinti

Comments are closed.